Ingat, Lampu Hazard Tidak Boleh Dihidupkan pemanduan dalam Hujan

Sila baca sepenuhnya. Jangan hanya baca setakat tajuk sahaja


Peringatan ini untuk keselamatan pengguna jalan raya memandangkan musim, hujan lebat kerap berlaku di beberapa kawasan di Malaysia.

Apabila keadaan jalan raya hujan, masih menjadi kebiasaan bagi pemandu untuk menghidupkan lampu hazard semasa masih memandu.
Sikap ini adalah satu kesilapan yang harus dihentikan.Pada mulanya, tabiat ini hanya dilakukan oleh pemandu kereta, tetapi akhirnya ia berterusan kepada pemandu kenderaan lain termasuk, memandangkan skuter.

Kajian mendapati memasang lampu kecemasan semasa hujan mendatangkan bahaya kepada pengguna jalan raya lain.

Sebab pemandu lain tak tahu nak belok kanan atau kiri, nak pecut atau nyah pecut. Ini boleh mengundang bahaya.

Lampu kecemasan digunakan pada ketika berhenti dibahu jalan kerana kecemasan. Atau mengisyaratkan ada haiwan sedang melintas untuk memberi amaran kepada pemandu dibelakang supaya berhati-hati.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. Maklumat ini [ Ingat, Lampu Hazard Tidak Boleh Dihidupkan pemanduan dalam Hujan ] dan sementara kami berusaha untuk memastikan maklumat terkini dan betul, kami tidak membuat sebarang representasi atau jaminan dalam apa jua bentuk, nyata atau tersirat, tentang kesempurnaan, ketepatan, kebolehpercayaan, kesesuaian atau ketersediaan dengan menghormati laman web atau maklumat, produk, perkhidmatan, atau grafik berkaitan yang terkandung pada siaran untuk sebarang tujuan.

Scroll to Top