3 bangunan Bangunan Pencakar Langit Tertinggi didunia

Sila baca sepenuhnya. Jangan hanya baca setakat tajuk sahaja


1. Burj Khalifa 828 meter menjadi struktur bangunan tertinggi didunia

Burj Khalifa, ialah sebuah bangunan pencakar langit terletak di Dubai, Emiriah Arab Bersatu. Pembinaan bermula pada 21 September 2004, dengan bahagian luar struktur siap pada 1 Oktober 2009. Bangunan ini dibuka secara rasmi pada 4 Januari 2010, dan merupakan sebahagian daripada pembangunan diatas tapak seluas 490 ekar.

2) Merdeka 118 (Kuala Lumpur, Malaysia)

Ketinggian 68 Meter .

Merdeka 118, merupakan bangunan pencakar langit 118 tingkat terletak di Kuala Lumpur , Malaysia .

Pada ketinggian 680 meter, Menara 118 adalah struktur bangunan kedua tertinggi di dunia, di belakang Burj Khalifa pada 828 meter.

Pembinaan bermula pada tahun 2004 dan dijangkakan siap sepenuhnya pada akhir tahun 2023.

Bentuknya diilhamkan oleh isyarat tangan yang dibuat oleh Perdana Menteri pertama Malaysia Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, ketika beliau mengisytiharkan kemerdekaan negara di Stadium Merdeka pada 31 Ogos 1957.

3. Menara Jeddah (Jeddah, Arab Saudi- Dalam Pembinaan)

Ketinggian 1,000 meter

Menara Jeddah ini dimulakan pembinaannya pada 2013.

Pembinaan Menara Jeddah yang dimulakan pada tahun 2013 menghadapi beberapa siri kelewatan kerana cabaran kewangan dan perubahan reka bentuk. Sehingga Mei 2023, kemajuan menara Jeddah masih dalam pembinaan,

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. Maklumat ini [ 3 bangunan Bangunan Pencakar Langit Tertinggi didunia ] dan sementara kami berusaha untuk memastikan maklumat terkini dan betul, kami tidak membuat sebarang representasi atau jaminan dalam apa jua bentuk, nyata atau tersirat, tentang kesempurnaan, ketepatan, kebolehpercayaan, kesesuaian atau ketersediaan dengan menghormati laman web atau maklumat, produk, perkhidmatan, atau grafik berkaitan yang terkandung pada siaran untuk sebarang tujuan.

Scroll to Top