Merdeka 118 tertinggi di Malaysia

Sila baca sepenuhnya. Jangan hanya baca setakat tajuk sahaja


Merdeka 118 ialah projek pencakar langit yang akan datang di Kuala Lumpur, Malaysia. Ia dinamakan sempena hari kemerdekaan negara, yang dikenali sebagai “Hari Merdeka.”

Menara 118 menjadi bangunan tertinggi di Malaysia dan kedua tertinggi di dunia selepas Burj Khalifa Dubai.

Merdeka 118 akan mencapai ketinggian 644 meter (2,113 kaki) dan akan terdiri daripada ruang guna bercampur, termasuk kawasan kediaman, komersial dan hotel.

Projek itu adalah sebahagian daripada pembangunan Merdeka PNB118 yang lebih besar, yang bertujuan untuk mengubah kawasan sekitar Stadium Merdeka dan Stadium Negara menjadi hab bandar yang berkembang maju.

Perkembangan itu diselia oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB), sebuah syarikat pelaburan berkaitan kerajaan di Malaysia.

Ia dijangka memberi sumbangan besar kepada latar langit Kuala Lumpur dan menjadi simbol kemajuan dan pembangunan Malaysia.

Penyiapan menara Merdeka 118 dirancang pada 2023-2024.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. Maklumat ini [ Merdeka 118 tertinggi di Malaysia ] dan sementara kami berusaha untuk memastikan maklumat terkini dan betul, kami tidak membuat sebarang representasi atau jaminan dalam apa jua bentuk, nyata atau tersirat, tentang kesempurnaan, ketepatan, kebolehpercayaan, kesesuaian atau ketersediaan dengan menghormati laman web atau maklumat, produk, perkhidmatan, atau grafik berkaitan yang terkandung pada siaran untuk sebarang tujuan.

Scroll to Top