Arab Saudi uji teksi terbang, dron musim haji 2024

This post has already been read 1726 times!

Menteri Pengangkutan dan Logistik Arab Saudi, Saleh Al-Jasser, mendedahkan kementeriannya akan menguji penggunaan teksi terbang dan dron pada musim haji tahun ini.“Ini mewakili mod pengangkutan yang sangat maju termasuk aplikasi teksi.

Teksi terbang Dron

Terdapat perlumbaan antara banyak syarikat khusus dalam sektor pengangkutan untuk menyediakan cara pengangkutan terbaik pada tahun-tahun akan datang,” kata Al-Jasser kepada Al-Arabiya.

Menurut saluran berita itu, menteri itu berkata Arab Saudi sedang menyediakan teknologi dan alat pengangkutan yang lebih fleksibel dan pantas pada musim haji tahun ini bagi memudahkan perjalanan jemaah.“Jadi, kita mesti berada di barisan hadapan untuk mendapat manfaat daripada perkhidmatan ini,” tambahnya.

Awal tahun ini, Saudi Arabian Airlines juga mendedahkan rancangan untuk mengendalikan teksi terbang untuk mengangkut jemaah haji antara Lapangan Terbang Antarabangsa King Abdulaziz di Jeddah dan hotel di Makkah. Arab Saudi bercadang untuk membeli sekitar 100 pesawat untuk mengendalikan perkhidmatan itu.

Haji, salah satu daripada lima rukun Islam, jutaan umat islam memulakan ibadat haji di kota suci Makkah Arab Saudi. Musim haji tahun ini dijangka bermula pada 14 Jun.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   [Video-baru kemaskini]10 maut termasuk Exco Pahang, pesawat terhempas di Elmina Sg Buloh