Anda boleh mendengar bunyi badan dalam bilik paling senyap di dunia

This post has already been read 1998 times!

Di dalam bilik paling senyap di dunia – di mana anda boleh mendengar bunyi tulang bergerak, usus mencerna, darah mengalir dan bunyi pernafasan yang kuat

Dewan Anechoic di ibu pejabat Microsoft di Redmond, Washington ialah sebuah bilik paling senyap di dunia. Anda tidak boleh tinggal di dalam bilik selama lebih daripada satu jam.

Bilik paling senyap di dunia di ibu pejabat Microsoft

Rekod Dunia Guinness mengiktiraf bilik yang dibina oleh Microsoft pada tahun 2015 sebagai tempat paling senyap di dunia

Bilik ini mempunyai bunyi latar belakang yang diukur iaitu 20 desibel di bawah ambang pendengaran manusia.

Bunyi yang belum pernah anda dengar dari badan anda sendiri. Senyap adalah berharga tetapi anda tidak akan dapat tinggal selama lebih daripada sejam di bilik paling senyap di dunia.

Guinness World Records mengiktiraf bilik yang dibina oleh Microsoft pada tahun 2015 sebagai tempat paling senyap di dunia. bilik, yang dikenali sebagai ruang anechoic, dibina di ibu pejabat syarikat di Redmond, Washington. Perkataan anechoic bermaksud “tanpa gema.” Ia mengambil masa dua tahun untuk mereka bentuk bilik. Bilik ini mempunyai bunyi latar belakang yang diukur iaitu 20 desibel di bawah ambang pendengaran manusia.”Dua ujian ultra-sensitif telah dilakukan di dalam ruang. Satu keputusan ujian ialah -20.6 dBA dan satu lagi ialah -20.1 dBA,” kata Guinness World Records. Jadi, apa yang berlaku apabila anda tinggal di bilik paling senyap di dunia?

Selepas beberapa minit berada di dalam bilik, anda akan mula mendengar degupan jantung anda sendiri. Beberapa minit selepas itu, anda boleh mendengar tulang anda sendiri mengisar dan darah mengalir. Ruang anechoic menghilangkan semua bunyi luar yang lain dan membolehkan anda mendengar bunyi yang tidak berkesudahan dari badan anda sendiri.

Baca Juga   KEMBARA Agong KENALI BORNEO - HARI KE-6

Memandangkan tiada bunyi yang datang dari dunia luar, senyap sepenuhnya akan bertukar menjadi deringan yang tidak dapat ditanggung di telinga anda. Anda juga boleh mendengar pernafasan anda dan ia akan berbunyi kuat.

Ini berkemungkinan akan menyebabkan anda kehilangan keseimbangan kerana kekurangan bergema di dalam bilik, yang menjejaskan kesedaran spatial anda. Apakah dunia bilik paling senyap diperbuat daripada?

Ruang anechoic terdiri daripada enam lapisan konkrit dan keluli dan terputus dari bangunan sekeliling.

Di bawah bilik terdapat pelbagai aliran penyerap getaran. Baji gentian kaca dipasang di lantai, siling dan dinding di dalam bilik untuk memecahkan gelombang bunyi sebelum mereka berpeluang melantun semula ke dalam bilik.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.