Konflik bersaudara rumit di Sudan belum ada penghujung

  • Post author:
  • Post category:Info

This post has already been read 96 times!

Konflik di Sudan antara angkatan tentera dan Pasukan Sokongan Pantas (RSF) separa tentera adalah situasi kompleks yang telah berterusan selama beberapa tahun.RSF telah ditubuhkan pada 2013 untuk membantu melindungi sempadan Sudan daripada kumpulan pemberontak, tetapi ahlinya sejak itu telah dituduh melakukan banyak pelanggaran hak asasi manusia, termasuk rogol dan pembunuhan.

Ketegangan antara angkatan bersenjata dan RSF memuncak pada Jun 2019 apabila tentera Sudan menggulingkan Presiden Omar al-Bashir daripada kuasa selepas beberapa bulan protes rakyat terhadap rejimnya.

RSF dilihat sebagai sekutu utama Bashir, dan majlis tentera yang ditubuhkan selepas penyingkirannya menuduh RSF menyerang penunjuk perasaan dan orang awam.

Sejak itu, terdapat pertempuran sporadis antara kedua-dua kumpulan, dengan majlis tentera cuba untuk menegakkan kuasanya ke atas RSF.

Keadaan menjadi lebih rumit oleh konflik yang berterusan di wilayah Darfur di Sudan, yang telah bergelora selama lebih sedekad dan telah menyaksikan tentera, RSF, dan pelbagai kumpulan pemberontak bersaing untuk menguasai wilayah berkenaan.

Keadaan keselamatan di Sudan tidak stabil dan rumit, dan berkemungkinan konflik antara angkatan tentera dan RSF akan berterusan sehingga penyelesaian politik yang berkekalan ditemui.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Tragedi Pulau Bidong, Kisah Pelarian Vietnam 'Besar Kepala'