Tragedi Kemanusiaan Pembatalan Kerakyatan Bangsa Rohingya

  • Post author:
  • Post category:Info

This post has already been read 104 times!

Pembatalan kewarganegaraan Rohingya di Myanmar pada tahun 1982 adalah isu yang kompleks dan berakar umbi dengan faktor sejarah, politik dan sosio-budaya yang bermain.

Pembatalan ini menjadikan Rohingya adalah bangsa paling ramai didunia kehilangan Kerakyatan.

Kerajaan Myanmar telah melaksanakan dasar untuk menafikan kerakyatan kepada penduduk Rohingya, menganggap mereka pendatang tanpa izin dari Bangladesh.

Berikut adalah beberapa faktor utama yang telah menyumbang kepada penamatan kewarganegaraan Rohingya:

1. Diskriminasi dan pengecualian: Rohingya adalah kumpulan etnik minoriti Islam yang tinggal terutamanya di Negeri Rakhine. Mereka telah lama menghadapi diskriminasi dan terpinggir kerana agama dan etnik mereka.

Kerajaan Myanmar sebelum ini telah melabelkan mereka sebagai “Bengali,” membayangkan bahawa mereka adalah pendatang tanpa izin dari Bangladesh dan bukannya mengiktiraf mereka sebagai kumpulan etnik yang berbeza dengan akar sejarah di Myanmar.

2. Undang-undang kewarganegaraan: Undang-undang Kewarganegaraan Myanmar, yang digubal pada tahun 1982, mentakrifkan kewarganegaraan berdasarkan kategori yang berbeza, termasuk tanggapan “kaum kebangsaan.”

Malangnya, undang-undang berkenaan mengetepikan Rohingya daripada kumpulan etnik yang diiktiraf yang layak mendapat kerakyatan, menjadikan mereka tidak bernegara.

Undang-undang itu telah dikritik kerana peruntukan diskriminasinya terhadap komuniti bukan pribumi, termasuk Rohingya.

3. Dasar dan tindakan kerajaan: Kerajaan Myanmar telah menjalankan dasar yang terus meminggirkan dan mengecualikan Rohingya.

Tindakan ini termasuk sekatan ke atas perkahwinan, hak reproduktif, pergerakan, dan akses kepada pendidikan dan penjagaan kesihatan, secara berkesan menafikan hak kewarganegaraan yang bermakna.

4. Keganasan Puak Rakhine: Keganasan antara puak di Negeri Rakhine, terutamanya pada 2012 dan tahun-tahun berikutnya, meningkatkan ketegangan antara penganut Buddha Rakhine dan Muslim Rohingya.

Pertembungan ini mengakibatkan perpindahan dan kemusnahan meluas komuniti Rohingya, seterusnya merumitkan status kewarganegaraan mereka.

Baca Juga   Jenis dan Mengapa ada Lampu amaran pesawat

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa pembatalan kewarganegaraan Rohingya melanggar piawaian hak asasi manusia antarabangsa, termasuk hak kewarganegaraan. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan pelbagai pertubuhan hak asasi manusia telah mengkritik layanan Myanmar terhadap penduduk Rohingya dan menyeru agar dasar diskriminasi ini dihentikan.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.