[Video] Sukan laga lembu kezaliman keatas binatang

This post has already been read 88 times!

Perbuatan matador berhadapan dengan lembu jantan dalam gelanggang, telah lama menjadi subjek kontroversi dan perdebatan.

Ramai yang berpendapat bahawa laga lembu jantan adalah satu bentuk kekejaman terhadap haiwan kerana kemudaratan yang menimpa ke atas lembu jantan terbabit.

Semasa pertarungan lembu jantan, lembu jantan tertakluk kepada tekanan fizikal dan psikologi. Ia sering dilemahkan dan diseksa dengan sengaja sebelum pertarungan sebenar, melalui amalan seperti dikurung, kekurangan makanan dan air, dan juga menyapu jeli petroleum di mata mereka untuk menjejaskan penglihatan mereka.

Lembu jantan itu kemudiannya berhadapan dengan matador yang melakukan beberapa siri pergerakan provokatif dan agresif dengan objektif untuk meletihkan dan mengelirukan haiwan itu.

Fasa terakhir pertarungan lembu melibatkan pembunuhan lembu jantan.

Aktivis dan organisasi hak haiwan berpendapat bahawa laga lembu menyebabkan penderitaan dan tekanan yang tidak perlu kepada lembu jantan, semata-mata untuk hiburan manusia.

Mereka percaya bahawa ia merupakan satu bentuk kekejaman terhadap haiwan yang harus dihapuskan.

Sebaliknya, penyokong laga lembu berhujah bahawa ia adalah tradisi budaya dan bentuk seni yang mempamerkan kemahiran dan keberanian matador.

Perbuatan kejam Matador menikam lembut jantan
Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Rahsia istimewa Tapak kaki kucing