Perubahan SIM kepada eSIM untuk apa?

This post has already been read 90 times!

Telefon Pintar eSIM yang Disokong Kad SIM fizikal akan bertukar secara berperingkat kepada eSIM

.

SIM, yang bermaksud “subscriber identity module,” pada asasnya mengandungi maklumat identiti pengguna.

eSIM pada asasnya yang sama juga, tetapi ia adalah SIM maya di mana profil pelanggan (Profil eSIM) disimpan secara digital di dalam peranti. Juga dipanggil “embedded-SIM” (eSIM), ia pateri secara kekal dalam telefon pintar/peranti sebagai Kad SIM Maya.

Dikatakan bahawa eSIM mengambil ruang tiga kali lebih kecil berbanding kad nano-SIM dan ini membantu pengeluar membuat peranti nipis dan ringan.

Pada sesetengah peranti, anda boleh menyimpan sehingga 10 profil eSIM, tetapi hanya menggunakan satu pembekal eSIM pada satu masa, membolehkan anda bertukar antara penyedia perkhidmatan yang berbeza apabila anda mengalami liputan mudah alih yang lemah.

Kelemahan utama eSIM ialah anda perlu mendapatkan profil eSIM baharu daripada Telco jika profil eSIM anda dipadamkan atau jika anda reset semula telefon pintar/peranti.

Bergantung pada Telco, anda juga mungkin perlu membuat pengesahan identiti bagi mendapatkan profil eSIM baharu setiap kali anda menukar telefon anda atau jika telefon anda hilang kerana profil eSIM tidak boleh dipindah milik setelah diaktifkan.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Mengapa Tahi Bintang kecil tapi sangat berat