Kisah kejam Nakhoda kapal SS Jeddah tinggal penumpang ditengah lautan

  • Post author:
  • Post category:Info

This post has already been read 11723 times!

Tanggal 17 Julai 1880 Kapal Haji SS “Jeddah” sebuah kapal enjin stim belayar dari Singapura dan Pulau Pinang menuju ke Jeddah.

Penumpangnya ialah 778 lelaki, 147 wanita dan 67 kanak-kanak di atas kapal, kesemuanya dari Negeri-negeri Melayu dalam perjalanan ke Mekah untuk menunaikan ibadah haji.

Ia dimiliki oleh Singapore Steamship Company, yang pengarah urusannya, Syed Muhammad al-Sagoff, berasal dari keluarga Arab kaya yang bertapak di Singapura. Syed Omar al-Sagoff, anak lelaki Muhammad, juga salah seorang penumpang kapal ketika kejadian.

Selepas ribut yang dahsyat, kapal itu mengalami kebocoran besar, dengan air naik dengan cepat di dalam kapal dan melumpuhkan enjin.

Nakhoda kapal Kapten Joseph Lucas Clark dan pegawainya mengambil keputusan meninggalkan kapal yang sarat dengan penumpang, membawa bersama Syed Omar dalam bot penyelamat dengan meninggalkan penumpang lain.

Bot mereka ditemui oleh sebuah kapal lain dan dibawa ke Aden di mana mereka menceritakan kisah jemaah haji yang tidak terkawal dan ganas menghalang mereka daripada menyelamatkan kapal daripada karam.

Walau bagaimanapun, yang sangat mengejutkan, sebuah kapal berkuasa stim Perancis terserempak dengan SS Jeddah ditengah lautan dan menunda “Jeddah” ke Aden beberapa hari kemudian –

Sebenarnya SS Jeddah tidak tenggelam dan jemaah haji telah terselamat.

Mahkamah menjalankan siasatan kemudiannya mendapati Kapten Clark bersalah atas salah laku tidak bertanggungjawab “meninggalkan kapalnya yang bermasalah bersama hampir 1,000 penumpang”.

Sijil nakhodanya digantung selama tiga tahun.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Fail-Mahkamah Inspektor Polis tembak mati isteri sedang hamil 2 bulan