1 min read

Asalnya laut purba sekarang jadi daratan gurun pula

This post has already been read 385 times!

Gurun Kapal Hantu 30 tahun yang lalu, ini adalah simpanan kepada jisim air pedalaman ke-4 terbesar di planet kita; laut purba yang begitu luas.

Peninggalan laut Aral

Kini, buat pertama kali dalam 600 tahun, Laut Aral (hampir) kering kontang, dan armada kapal gergasi telah berkarat ditinggalkan menjadi satu-satunya bukti masa lalu.

Aktiviti manusia dan pengalihan air dari anak sungai utamanya, sungai Amu Darya dan Syr Darya, menyebabkan laut aral telah mengalami pengurangan saiz yang ketara sejak beberapa dekad yang lalu.

Laut Aral meliputi dua negara Eurasia yang kini menjadi kawasan gurun di negara Uzbekistan dan Kazakhstan.

Pengalihan air untuk projek pengairan telah mengakibatkan pengecutan dan kemerosotan ekologi Laut Aral.

Akibatnya, sebahagian besar dasar laut telah terdedah, membentuk persekitaran seperti padang pasir dengan tanah masin dan toksik. Ini telah membawa kepada pelbagai masalah alam sekitar dan kesihatan di kawasan sekitar, termasuk ribut debu, stok ikan berkurangan dan peningkatan kadar penyakit pernafasan.

Laut Aral berfungsi sebagai contoh bencana alam sekitar yang disebabkan oleh salah urus manusia dan berfungsi sebagai peringatan tentang kepentingan pengurusan air yang mampan dan pemeliharaan ekosistem semula jadi.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Kawasan Malam terpanjang