Dari gurun menjadi laut

This post has already been read 277 times!

Walaupun ia bukan kejadian semula jadi, terdapat kejadian di mana kawasan yang sebelum ini merupakan padang pasir telah berubah menjadi laut atau tasik akibat campur tangan manusia.

Laut Salton dari udara
Laut Salton semakin cetek akibat pemeluwapan

Satu contoh menarik ialah kes Laut Salton di California. Laut Salton pada mulanya adalah lembangan kering di Gurun Colorado, tetapi pada tahun 1905, projek kejuruteraan buatan manusia membawa kepada pengalihan air secara tidak sengaja dari Sungai Colorado ke Salton Sink.

Ini menyebabkan lembangan dipenuhi dan mewujudkan Laut Salton. Selama bertahun-tahun, laut semakin besar dan menjadi kawasan rekreasi yang penting. Walau bagaimanapun,

Laut Salton juga menghadapi cabaran alam sekitar. Ia adalah badan air cetek tanpa salur keluar, bermakna air itu menyejat, meninggalkan tahap kemasinan dan pencemaran yang tinggi. Air larian pertanian dan faktor-faktor lain telah menyumbang kepada penurunan kualiti air, yang membawa kepada kesan buruk kepada ekosistem dan hidupan liar.

Walaupun Laut Salton adalah contoh kawasan padang pasir yang berubah menjadi laut, ia menyerlahkan kegagalan pengurusan yang teliti dan pemahaman tentang kesan alam Sehingga menimbulkan kesan buruk kepada alam sekitar.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Kawasan Malam terpanjang