Jambatan Xiangshan keajaiban kejuruteraan China

This post has already been read 16 times!

China terkenal dengan kejuruteraan seperti kemampuan membina Tembok Besar China sejauh 21,196 kilometer semasa pemerintahan Dinasti Ming tahun 1368-1644.

Pada abad 20 ini, China sedang membina Jambatan Xiangshan, satu keajaiban kejuruteraan yang luar biasa sebagai jambatan kabel kekuda keluli dua dek terhebat di China. I

Terletak di Zhangshan, Guangdong, struktur megah ini membawa lebuh raya dengan anggun di geladak atasnya, manakala geladak bawah dikhaskan untuk Jalan Mingu, menjulang sehingga ketinggian 270 meter.

Menjulang tinggi bersamaan dengan bangunan 90 tingkat yang menakjubkan, jambatan ini mempamerkan bentangan utama yang luar biasa, menjangkau 880 meter, menempatkan sejumlah lapan lorong di kedua-dua arah.

Berfungsi sebagai penghubung penting ke kereta api Intercity tinggi Guangzhoju, ia merentasi dengan tujuan sehingga destinasi terakhirnya di bandar Nanlang.

Menjangkau kira-kira 35.4 km, usaha bercita-cita tinggi ini menelan pelaburan yang besar sebanyak 22.93 bilion yuan. Dengan pembinaan bermula pada 2014, jambatan itu bersedia untuk dibuka secara rasmi pada 2024.

Setelah siap, Jambatan Xiangshan merupakan jambatan kabel negeri terluas dan terpanjang dalam wilayah tersohor Guangdong.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   China Pengeluar Emas terbesar dunia