Penggodam Korea Utara curi data dari komputer mahkamah Korea Selatan: Polis

This post has already been read 473 times!

SEOUL: Penggodam Korea Utara mencuri data sensitif, termasuk rekod kewangan individu, daripada rangkaian komputer mahkamah Korea Selatan selama dua tahun, kata polis Seoul pada Sabtu (11 Mei).

Korea Utara disyaki mengendalikan beribu-ribu penggodam yang berpengkalan di dalam dan luar negara.

Polis Korea Selatan berkata penggodam itu merompak 1,014 gigabait data daripada sistem komputer mahkamah dari Januari 2021 hingga Februari 2023, memetik siasatan bersama dengan agensi perisik dan pendakwa raya negara itu.

Malware penggodam menghantar data yang dicuri, termasuk perkahwinan dan rekod hutang peribadi warga Korea Selatan, kepada “empat pelayan domestik dan empat luar negara” sebelum akhirnya “dikesan oleh perisian antivirus”, kata polis dalam satu kenyataan yang dihantar kepada AFP.

Pelanggaran data itu didapati sebagai kerja kumpulan penggodaman Korea Utara selepas pihak berkuasa membandingkan program berniat jahat yang dikesan, butiran pembayaran pelayan dan alamat IP dengan yang dikenal pasti dalam kes penggodaman awal yang dikaitkan dengan Pyongyang.

Pihak berkuasa Seoul telah mendapatkan dan mengenal pasti hanya 4.7 gigabait data yang dicuri, yang menyimpan 5,171 dokumen berkaitan kes pemulihan hutang peribadi, termasuk sijil perkahwinan dan penyata mengenai hutang dan sebab ketidakmampuan bayar, kata polis.

Penganalisis berkata, Utara telah meningkatkan serangan siber dalam beberapa tahun kebelakangan ini dalam usaha mendapatkan mata wang asing yang sukar dalam menghadapi sekatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang dikenakan ke atas program nuklear dan peluru berpandunya.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Motosikal Honda BeAT 2023 tampil dengan warna segar harga Jualan RM5,990.00.