[ Video] Kucing Pallas kuasa besar alam salji

This post has already been read 320 times!

Kucing Pallas, juga dikenali sebagai manul, adalah spesies kucing liar kecil yang berasal dari kawasan pergunungan di Asia Tengah.

Kucing ini terkenal dengan penampilannya yang unik dan bulu tebal dan gebu, menjadikannya sesuai dengan persekitaran yang lebih sejuk, termasuk landskap bersalji.

Dalam salji, kucing Pallas mempunyai penyamaran yang sangat baik dengan persekitaran putih. Mereka mempunyai badan yang sangat gebu dan padat, dengan kaki yang pendek dan muka yang lebar. Bulunya yang tebal bukan sahaja membantu mereka kekal hangat tetapi juga menyediakan penebat terhadap kesejukan dan membantu mereka sebati dengan rupa bumi bersalji.

Kucing Pallas adalah haiwan yang gemar bersendirian. Walau

Bagaimanapun, jika seseorang terserempak dengan kucing Pallas di dalam salji, mereka mungkin melihat wajah bulat yang tersendiri, mata yang ekspresif dan badan tegap melayari landskap yang dilitupi salji dengan mudah.

Makhluk cantik ini disesuaikan dengan sempurna dengan habitat bersalji mereka, dan kehadiran mereka menambah elemen mempesonakan pada hutan belantara musim sejuk.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   5 negara paling sejuk di dunia