5 negara paling sejuk di dunia

This post has already been read 1565 times!

Bagi penduduk kawasan panas tentu sekali merasakan keseronokan berada dalam cuaca sejuk khususnya tempat bersalji.

Ramai tertanya-tanya negara paling sejuk didunia.

Salji  turun dikawasan suhu dibawah paras beku

Berikut adalah lima negara paling sejuk di dunia.

1) Rusia

Rusia memegang gelaran sebagai negara berpenghuni paling sejuk di Bumi.  Rusia mengalami musim sejuk yang menggigit tulang.

Bangunan di Moscow dilitupi salji

Pekan Oymyakon di timur laut Siberia memegang rekod tempat berpenghuni paling sejuk, di mana suhu boleh turun di bawah -50 darjah Celsius (-58 darjah Fahrenheit).

2) Kanada

Negara kedua terbesar di dunia ini mempunyai ciri geografi yang pelbagai, termasuk tundra yang luas, tasik beku dan kawasan kutub.

Salji melitupi permukaan jalan di Kanada

Di Kanada, wilayah utara Yukon, Wilayah Barat Laut dan Nunavut mengalami musim sejuk yang teruk dengan suhu kerap turun di bawah -30 darjah Celsius (-22 darjah Fahrenheit). Bandar seperti Yellowknife dan Iqaluit mengalami musim sejuk yang panjang dan membeku.

Aktiviti orang Kanada semasa iklim sejuk beku antaranya mengambil bahagian dalam aktiviti seperti hoki ais, ski dan memancing ditasik ais.

3)  Greenland

Greenland ialah sebuah pulau, terletak di antara Lautan Artik dan Atlantik.

Permukaan bumi Greenfield dilitupi salji tebal

Di Greenland, lapisan ais meliputi lebih 80% negara, mewujudkan landskap dunia lain. Kawasan pesisir pantai menyaksikan suhu yang lebih sederhana, berpura-pura sekitar -10 darjah Celsius (14 darjah Fahrenheit) pada musim sejuk, manakala kawasan pedalaman boleh mencapai suhu yang melampau di bawah -30 darjah Celsius (-22 darjah Fahrenheit).

Walaupun dalam keadaan suhu sejuk yang teruk, penduduk Inuit Greenland telah berkembang maju selama berabad-abad, menyesuaikan gaya hidupnya dengan cabaran  kesejukan.

4) Mongolia

Terletak di antara Rusia dan China, Mongolia mengalami musim sejuk yang panjang dan pahit.

Baca Juga   Ini dia Tempat paling sejuk di Bumi
Haiwan ternakan masih mampu bertahan iklim Sejuk beku di Mongolia

Ketinggian tinggi negara dan rupa bumi berceranggah menyumbang kepada iklimnya yang sejuk, dengan suhu menjunam hingga -40 darjah Celsius (-40 darjah Fahrenheit) di kawasan tertentu.

Kediaman tradisional yang dipanggil gers, atau yurt, menyediakan penebat terhadap kesejukan, manakala penggembala bergantung pada ternakan dan sumber mereka untuk menyara diri melalui musim berais.

5) Iceland

Disini musim sejuk yang agak ringan berbanding dengan  kawasan di Artik.

Haiwan di Iceland menyesuaikan diri dengan persekitaran

Walau bagaimanapun, kawasan tanah tinggi pedalaman mengalami suhu yang lebih sejuk, dengan purata musim sejuk antara -5 darjah Celsius (23 darjah Fahrenheit) hingga -15 darjah Celsius (5 darjah Fahrenheit).

Walaupun sejuk, sumber tenaga geoterma Iceland memberikan kehangatan dan air panas kepada penduduknya. Landskap unik negara, termasuk gunung berapi, geiser dan mata air panas, menawarkan kemudahan  dengan persekitaran berais.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.