Tempat paling terpencil jauh di Bumi

This post has already been read 2169 times!

Mahu lari jauh? Anda tidak boleh melakukan lebih jauh daripada satu titik di Lautan Pasifik yang lebih dikenali sebagai ‘Point Nemo,’ bermaksud (No One).

Lokasi Point Nemo

Kedudukan Point Nemo?
Point Nemo secara rasmi dikenali sebagai “kutub lautan yang tidak boleh diakses,” atau titik di lautan yang paling jauh dari daratan. Terletak pada 48°52.6’S 123°23.6’W,  dikelilingi oleh lebih daripada 1,000 batu lautan dalam setiap arah.

Lokasi lautan terpencil ini terletak pada koordinat 48°52.6′S 123°23.6′W, kira-kira2,688 kilometer. dari tanah terdekat—Pulau Ducie, sebahagian daripada Kepulauan Pitcairn, ke utara; Motu Nui, salah satu daripada Kepulauan Easter, di timur laut; dan Pulau Maher, sebahagian daripada Antartika, di selatan.

Motu Nui di Kepulauan Easter ialah daratan paling hampir dengan Point Nemo, walaupun ia masih lebih daripada 1,000 batu ke utara

Malah, itulah sebabnya NASA dan agensi angkasa lepas global lain telah menetapkan Point Nemo di Lautan Pasifik sebagai tanah perkuburan  untuk serpihan kapal angkasa dan satelit tamat tempoh. Lokasi ini paling selamat kerana tiada  manusia kecuali beberapa spesis seperti ketam yang menghuni kawasan ini.

Dengan populasi sifar, kutub lautan yang tidak dapat diakses di Point Nemo menawarkan penyelesaian yang sempurna. Menurut CNN , NASA mula menggunakan rantau ini pada tahun 1971. Sejak itu, lebih daripada 263 keping sampah kapal  angkasa telah terhempas di kawasan itu, termasuk beberapa kapal angkasa terbesar dunia, termasuk stesen angkasa Mir Rusia dan stesen angkasa pertama NASA, Skylab.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Kasih seorang ibu angkat yang istimewa