Biji Tembikai tidak digemari walaupun amat berguna untuk kecergasan otak Manusia

This post has already been read 1063 times!

Biji tembikai sebagaimana kulit tembikai tidak disukai dan dibuang malah ahli sains mencipta klon tembikai tanpa biji pula. Apakah ahli sains tidak mengetahui kepentingan biji tembikai? 

Ramai hanya memilih minum air  tembikai sahaja. Sebab itu ilmu pemakanan sangat penting untuk dipelajari bagi mengelakkan diri terkena penyakit metabolik.

Faedah Kesihatan Biji Tembikai:

– Kaya dengan Magnesium: Magnesium memainkan peranan penting dalam fungsi kecergasan otak, fungsi saraf dan kesihatan jantung.

– Sumber Asid Lemak Penting: Biji tembikai mengandungi lemak sihat, termasuk omega-3, yang melindungi daripada penyakit jantung.

– Kandungan Besi: Walaupun kecil, biji tembikai membekalkan zat besi, penting untuk pengangkutan oksigen dan penukaran tenaga.

– Kesihatan Kulit dan Rambut: Oleh kerana kandungan mineral dan proteinnya, biji tembikai menggalakkan kulit dan rambut yang sihat².

3. Cara Pengambilan Biji Tembikai:

– Membakar: Panggangnya seperti biji bunga matahari dengan menambah garam dan minyak zaitun, kemudian bakar pada suhu 350°F selama 10 minit.

– Bercambah: Bercambah benih tembikai untuk nutrisi tambahan.

– Snek Mentah: Makan mentah sebagai snek rangup atau taburkannya pada smoothie dan salad.

– Bentuk Serbuk: Kisarkannya menjadi serbuk dan masukkan ke dalam pinggan.

4. Pengambilan Harian Disyorkan**:

– Selamat mengambil kira-kira ½–1 cawan biji tembikai setiap hari.

Biji tembikai samada hitam atau putih amat berkhasiat untuk dijadikan makanan harian.

– Jangan risau tentang biji tembikai yang tumbuh di dalam perut anda—itu hanya mitos!. Jadi teruskan, terima kebaikan biji tembikai—ia bukan hanya untuk diludah keluar.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

Baca Juga   10 Universiti terbaik di dunia