1 min read

Operasi tentera Cambridge Five

This post has already been read 448 times!

Cambridge Five merujuk kepada sekumpulan pengintip dari United Kingdom yang menyampaikan maklumat kepada Kesatuan Soviet semasa Perang Dunia II dalam tempoh Perang Dingin awal.

Pengintip Cambridge:  Kim Philby, Guy Burgess, Donald Maclean, Anthony Blunt dan John Cairncross

Mereka aktif dari tahun 1930-an sehingga sekurang-kurangnya awal 1950-an. Kumpulan itu terdiri daripada Kim Philby, Donald Maclean, Guy Burgess, Anthony Blunt, dan John Cairncross.

Mereka telah direkrut oleh NKVD (agensi keselamatan Soviet Union) semasa pendidikan mereka di Universiti Cambridge. Walaupun akses peringkat tinggi mereka, tiada ahli yang dikenali pernah didakwa kerana mengintip.

Cambridge Five sangat yakin bahawa Marxisme–Leninisme adalah pertahanan terbaik terhadap fasisme dan percaya bahawa komunisme Soviet adalah sistem politik terbaik.

Mereka menyerahkan sejumlah besar perisikan kepada Soviet, termasuk beribu-ribu dokumen dari 1941 hingga 1945. Pendedahan aktiviti mereka telah memberi kesan yang mendalam terhadap keselamatan British dan menyebabkan A.S ragu  terhadap sistem keselamatan kerajaan British ketika itu.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Operasi penggodam Cambridge Five era Perang Dingin