Operasi Perpisahan CIA Sabotaj Sistem Komputer Soviet

This post has already been read 461 times!

Operasi Perpisahan atau “Farewell Operation” antara operasi  ialah kempen CIA mensabotaj sistem komputer semasa Perang Dingin pada tahun 1981.

Vladimir Vetrov

Ia bermula apabila Presiden Perancis François Mitterrand memberitahu Presiden Ronald Reagan tentang pegawai Risikan KGB peringkat tinggi, Kolonel Vladimir Vetrov, yang memutuskan untuk berpaling tadah.

Vetrov menyediakan apa yang kini dikenali sebagai dokumen Perpisahan, mendedahkan bagaimana Soviet secara sistematik mencuri atau membeli teknologi canggih dari Barat.

Gus Weiss Penasihat Teknologi Risikan

Di bawah bimbingan Gus Weiss Pakar Teknologi dan Risikan Rumah Putih , CIA secara rahsia mengubah kod perisian komputer yang dibeli oleh Soviet, yang kelihatan baik pada mulanya tetapi gagal semasa operasi.

Bagi Soviet, tujuan utama operasi adalah untuk mendapatkan sistem kawalan komputer dari barat untuk saluran paip gas trans-Siberia yang baharu.

Perisian yang dimanipulasi menyebabkan letupan besar pada Jun 1982 , menyebabkan pihak berkuasa Soviet terkejut dan menimbulkan keraguan dalam pentadbiran tentang kebolehpercayaan teknologi yang  dibeli dari Barat.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Operasi penggodam Cambridge Five era Perang Dingin