Kolam Renang terbesar dunia City Stars Sharm El Sheikh

This post has already been read 1284 times!

City Stars Sharm El Sheikh Pada masa ini disenaraikan sebagai kolam renang terbesar di dunia, City Stars El Sheikh ialah sebuah lagun dan kolam air buatan manusia terbesar di dunia. Ia seluas 23.9 ekar. Kolam renang dibuka pada tahun 2015 dan merupakan tarikan penting pelancongan di Mesir.Bekalan airnya masin dan selalunya diambil dari akuifer yang mengambil masa beberapa hari untuk diisi semula.

Biasanya, air perlu meliputi lebih daripada satu juta kaki persegi. Tidak mengejutkan, kolam itu disenaraikan sebagai projek kolam renang paling mahal yang pernah ada. Ia menelan belanja pembinaan USD$5.5 bilion.

Swissotel Sharm El-Sheikh

Tetapi apakah yang membuatkan kolam ini begitu mengagumkan selain memegang rekod dunia Guinness untuk kolam terbesar di dunia? Ia menyerupai kolam air yang terbentuk secara semula jadi.  Dengan saiznya begitu besar,  anda mungkin akan menganggap kolam itu adalah lagun semula jadi.

City Stars Sharm Resort


Terletak di sebuah bandar peranginan di Mesir, City Stars Sham El Sheikh adalah pemandangan yang indah untuk dilihat.

Ia dibina di tengah-tengah padang pasir Sinai, tiga batu dari pantai Mesir, dalam komuniti berpagar Sharm El Sheikh. Disebabkan lokasinya yang strategik, pembinaan kolam ini sangat mengagumkan. Ia kekal sebagai salah satu keajaiban pembinaan kontemporari dunia.

The Fairmont Hotels and Resort kini menguruskan kolam besar seperti tasik ini. Resort ini mempunyai 414 bilik tetamu dan 316 kediaman peribadi.

Para tetamu melibatkan diri dalam banyak aktiviti air, termasuk luncur angin dan berkayak. Kolam Air

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   San Alfonso Del Mar Resort bersaiz 9 padang bolasepak