“Kucing Titanic” yang merasakan sesuatu akan berlaku dan menyelamat bayinya sebelum kapal itu berlayar.

This post has already been read 2990 times!

Jenny kucing itu adalah maskot Titanic, dibawa ke atas kapal untuk membantu menangani masalah tikus. Dia tinggal di dapur kapal dan dijaga oleh seorang buruh bernama Jim Mulholland.

Kucing Titanic Jenny memerhati Kapal Titanic memulakan pelayaran

Semasa ujian laut, Jenny melahirkan anak kucing dan Jim mendapati mereka berada tempat yang selesa di sebelah dapur kapal. Menjaga ibu kucing dan anak-anak kucingnya menggembirakan Jim dalam kesibukan persediaan Titanic untuk belayar jauh.

Jenny kelihatan berpuas hati dengan tempatnya yang hangat berhampiran dandang, bayinya dan sisa dapur yang dibawa Jim kepadanya. Bagaimanapun, sebaik sahaja kapal itu berlabuh di Southampton, England, sejurus sebelum ia memulakan pelayaran sulungnya (ke New York), Jenny melihat sekelilingnya dengan baik dan dengan pantas mula mencengkam leher anak-anak kucingnya dan membawa mereka keluar.

Satu demi satu, menyusuri lorong dia membawa mereka keluar dari kapal. Jim memerhatikannya dengan teliti dan menyedari bahawa “kucing ini mesti tahu sesuatu yang tidak diketahui oleh orang lain!”.

Dia kemudian segera mengumpulkan beberapa barangnya dan meninggalkan kapal itu juga. Bertahun-tahun kemudian, Irish Road menerbitkan cerita Jenny selepas seorang wartawan bercakap dengan seorang lelaki yang sangat tua – Jim, yang menceritakan kisah itu. Dia terselamat terima kasih kepada kucing dan anak kucingnya yang memberi isyarat amaran kepadanya.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Goncangan paling kuat gempa bumi paling kuat sejak 25 tahun di Taiwan