Sherpa Nepal pikul Pendaki Gunung Everest Malaysia selama 6 Jam untuk selamatkannya dari zon maut

This post has already been read 1306 times!

Pada 18 Mei 2023, Gelje Sherpa, seorang pemandu Everest berusia 30 tahun, sedang mendaki gunung paling terkenal di dunia bersama seorang pendaki China. Dalam perjalanan ke atas, dia terserempak seorang pendaki Malaysia T. Ravichandran atau Ravi, yang menghadapi masalah. Mereka berada di kawasan yang dipanggil Zon Kematian, iaitu di atas 26,000 kaki.

Mendaki Gunung Everest adalah sukar. Menyelamatkan pendaki di Gunung Everest adalah lebih sukar. Foto: Instagram//Gelje Sherpa

Gelje, bersama pemandu lain bernama Nima Tashi Sherpa, membatalkan misi membantu pendaki China demi menyelamatkan nyawa pendaki Malaysia.

T. Ravichandran mendaki Everest

Zon kematian adalah tempat yang menakutkan. Daripada 478 permit yang dikeluarkan Nepal kepada pendaki, sekurang-kurangnya 12 orang telah meninggal dunia. Lima masih hilang di suatu tempat di atas gunung. Itu adalah jumlah kematian tertinggi dalam tempoh lapan tahun.

Selepas meyakinkan pelanggannya bahawa menyelamatkan nyawa lelaki itu adalah lebih penting daripada mencapai puncak 29,032 kaki, Gelji membalut Ravi dengan beg tidur dan memulakan perjalanan hampir 6 jam membawanya turun ke kem pangkalan.

Terdapat lebih 200 mayat masih berada di zon maut . Melepasi 26,000 kaki, udara sangat nipis dan suhu boleh turun kepada -30C atau lebih sejuk. Penyelamatan sering dianggap terlalu berbahaya untuk dicuba, begitu juga dengan pemulihan badan. “Hampir mustahil untuk menyelamatkan pendaki pada ketinggian itu,” kata Bigyan Koirala, seorang pegawai dari jabatan pelancongan.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   [Video] KEMBARA Agong KENALI BORNEO - HARI KE-10