4 mins read

Drama Rampasan pesawat Air France 1994

This post has already been read 2099 times!

Kesan cermin kokpit selepas operasi GIGN

Rampasan pesawat Air France 8969 berlaku pada 24-26 Disember 1994. Empat pengganas Kumpulan Pemberontak Bersenjata Algeria merampas sebuah pesawat di lapangan terbang Houari Boumediene Algeria dan penyiasat Perancis mendapati mereka merancang untuk terbang ke Paris dan merempuhnya sama ada ke Menara Eiffel atau Menara Montparnasse

Kepulan asap kelihatan berhampiran pesawat Air France Airbus A-300 ketika tindakan polis GIGN menyerbu untuk membebaskan penumpang dari dijadikan tebusan oleh pemberontak Algeria di lapangan terbang di Marseille pada 26 Disember 1994

Selepas beberapa penumpang terbunuh di Algiers, Perdana Menteri Perancis Édouard membenarkan penerbangan itu berlepas ke Perancis.

Kapten Bernard Delhemme, dibantu oleh Pegawai Pertama Jean-Paul Borderie dan Jurutera Penerbangan Alain Bossuat sedang melakukan persiapan untuk keberangkatan.

Empat lelaki bersenjata menaiki pesawat, mengikuti penumpang terakhir yang menaiki pesawat, memaklumkan kru kabin bahawa mereka adalah anggota polis Presiden Algeria untuk melakukan pemeriksaan kawalan pasport ke atas semua penumpang di atas kapal.

Pada mulanya, kehadiran mereka tidak menimbulkan sebarang prasangka.

Bagaimanapun, syak wasangka mula dirasai di kalangan anak kapal apabila seorang pramugari, Claude Burgnard, menyedari bahawa anggota polis itu bersenjata, ini adalah sesuatu luar biasa kerana pegawai polis Algeria biasanya tidak membawa senjata semasa menjalankan pemeriksaan sedemikian.

Penerbangan itu sepatutnya berlepas pada pukul 11:15. Menara kawalan, bersama-sama dengan tentera Algeria, sudah merasai sesuatu tidak kena pada pesawat AF8969, segera memanggil Polis Elit Algeria (GIS).

Melihat pesawat tidak bergerak diparkir selepas waktu berlepas yang dijadualkan, GIS bertindak mengepung pesawat itu.

Bagaimanapun, sebaik melihat GIS, empat perampas bersenjata itu segera mendedahkan identiti sebenar mereka dan secara rasmi mengumumkan kapal terbang A300 telah dirampas. Ketua perampas, Abdul Abdullah Yahia, segera mengarahkan anak buahnya meletakkan dua blok bom di atas pesawat dan mengawal pintu pesawat serta berkawal semasa dia bergerak ke kokpit.

Baca Juga   RM3000 Bantuan Guaman Selangor 2024
Krew penerbangan Air France 8969 (dari kiri ke kanan): Bernard Dhellemme (Kapten), Jean-Paul Borderie (Pegawai Pertama), Alain Bossuat (Mekanik), Gilles Dunis (Ketua Kabin), Christiane Adenot (Ketua Kabin), Nicole Chauvin (Atendan Penerbangan), Sylviane Bidault (Atendan Penerbangan), Claude Burgniard (Atendan Penerbangan), Christophe Morin (Atendan Penerbangan), Anne Dufrène (Atendan Penerbangan Pelatih), Richard Cleret (Atendan Penerbangan Pelatih), Ludovic Ulmer (Atendan Penerbangan Pelatih)

Yahia me menuntut adalah pembebasan Abbassi Madani dan Ali Belhadj, dua anggota pemberontak yang telah ditahan oleh kerajaan Algeria sejak 1992. Dia juga menuntut untuk dibenarkan terbang ke Paris.

Sementara itu, Menteri Dalam Negeri Algeria, Abderrahmane Cherif, cuba merundingkan pembebasan wanita dan kanak-kanak, namun menolak sebarang permintaan yang dibuat oleh Yahia. Akibatnya, perampas dengan kejam membunuh salah seorang penumpang , seorang anggota polis tempatan. Dia ditembak mati di tangga pesawat.

Permintaan perampas untuk terbang ke Paris, juga tidak dilayan Abderrahmane Cherif mengakibatkan pembunuhan seorang lagi penumpang – Bui Giang To, atase di Kedutaan Vietnam di Algeria – dan perampas mengancam untuk meletupkan dinamit jika mereka permintaan terus ditolak.

Semasa Hari Krismas, perampas agak berlembut untuk melepaskan beberapa penumpang – terutamanya wanita dan kanak-kanak.

Anggota GIGN menggempur perampas AF8689

Dengan mengandaikan bahawa Yahia dan pasukannya mula kepenatan, perunding cuba meminta Yahia menyerah diri dengan menghantar ibunya merayu. Tindakan sentimental yang cuba dilakukan oleh pihak berkuasa gagal mempengaruhi Yahia. Malah seorang lagi menjadi mangsa kemarahan perampas – Yannick Beugnet, seorang chef Perancis yang bekerja di kedutaan di Algiers telah dibunuh.

Keadaan semakin tegang memaksa Perancis membenarkan pesawat berkenaan terbang ke Paris. Unit Elit Polis Anti Pengganas Perancis (GIGN) dipertanggungjawabkan untuk bertindak sebaik pesawat mendarat.

Ia mendarat di Marseille, kononnya untuk mengisi minyak, di mana GIGN bersiap sedia memulakan operasi nekad. Sejurus mendarat, Anggota GIGN membuka pintu utama pesawat dan menggunakan bom tangan asap menyerbu pesawat dan pertempuran bermula.

Sebahagian daripada GIGN terus meluru ke dalam kabin penumpang untuk membuka pintu belakang dan membenarkan penumpang dan anak kapal keluar secepat dan secepat mungkin, sementara pertempuran di dapur ke hadapan dan kokpit masih berterusan.

Baca Juga   Telefon mana kuat radiasi?
Empat perampas Air France 8969

Operasi berkenaan berlangsung 15 minit dengan kesemua empat perampas berjaya ditembak mati. Sepuluh anggota GIGN tercedera manakala 170 penumpang dan anak kapal berjaya diselamatkan.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.