1 min read

Lamine Yamal, 16 tahun dari Sepanyol penjaring termuda dalam sejarah Euro

This post has already been read 2049 times!

Lamine Yamal, 16 tahun dari Sepanyol menjadi penjaring termuda dalam sejarah Euro dengan jaringan menakjubkan menentang Perancis.

Lamine Yamal meraikannya selepas menjaringkan gol menentang Perancis dalam Euro 2024.

Lamine Yamal menjadi penjaring termuda dalam sejarah Kejohanan Eropah dengan jaringan hebat pada minit ke-21 menentang Perancis semasa Sepanyol menang 2-1 separuh akhir pada hari Selasa 9 Julai 2024.

Yamal, 16, mengutip bola pada satu pertiga terakhir dan tenang mengatur dirinya untuk rembatan kaki kiri yang melengkung menewaskan penjaga gol Perancis Mike Maignan.

Gol Yamal memecahkan rekod yang dipegang oleh Johan Vonlathen dari Switzerland sejak 2004. Vonlathen berusia 18 tahun dan 141 hari ketika dia menjaringkan gol menentang Perancis.

Gol Vonlathen datang hanya empat hari selepas pemain England Wayne Rooney mencipta rekod penjaring gol termuda.

Yamal pula berusia 17 tahun pada 13 Julai 2024 iaitu perlawanan akhir Euro 2024. Malah sebelum golnya, bintang Barcelona itu telah memainkan peranan penting untuk Sepanyol sepanjang Euro 2024. Dia muncul dalam kesemua enam perlawanan Sepanyol setakat ini.

Dia mendapat bantuan dalam perlawanan pertama kejohanan menentang Croatia dan mengutip hantaran dalam setiap dua perlawanan pusingan kalah mati pertama Sepanyol.

Gol Yamal mengikat perlawanan separuh akhir pada 1-1 selepas pemain Perancis Randal Kolo Muani membuka jaringan.

Tidak lama selepas Yamal menjaringkan gol, pertahanan Perancis Jules Kounde menepis bola di dalam gawang hasil sepakan lentang oleh Dani Olmo ke dalam gawang untuk membolehkan Sepanyol mendahului 2-1 pada minit ke-25.

https://youtu.be/C_01TKuijcg?si=IbXOxIABYO92P2o3
Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

Baca Juga   Biji Ketumbar memulihkan mati pucuk