Gout adalah sejenis arthritis yang menyebabkan sakit teruk di sekeliling sendi , menyerang satu atau lebih sendi pada satu masa.

Gout disebabkan oleh pengumpulan asid urik dalam darah.

Asid urik berlebihan dalam diet anda akan menyebabkan buah pinggang anda tidak dapat menapis dengan cekap, akhirnya menyebabkan kristal terbentuk di sekeliling sendi yang mengakibatkan kesakitan dan ketidakselesaan yang parah.

Terdapat ubat rumah untuk gout yang boleh membantu mengurangkan gejala, salah satu yang paling popular ialah mandian garam Epsom .

Apakah Garam Epsom?

Garam epsom, atau untuk memberikan nama saintifiknya, magnesium sulfat , adalah sebatian unik yang terdiri daripada magnesium, sulfur dan oksigen.Rendam garam Epsom untuk kaki anda boleh menjadi cara terbaik untuk merawat kesakitan anda dan merupakan ubat rumah yang disyorkan secara meluas untuk gout.

Garam epsom secara semula jadi sarat dengan magnesium yang sangat baik untuk membantu badan untuk memecahkan dan mengeluarkan toksin yang menyebabkan kesakitan.

Cara paling berkesan untuk menggunakan mandian garam Epsom ialah dengan merendam kaki dan buku lali anda di dalam air berisi ais selama sekurang-kurangnya 20 minit.

Ulang rendaman sewaktu hebdak tidur malam menggunakan air suam.

Ini akan membantu badan anda menyerap magnesium dan mengurangkan gejala gout.Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Adakah Garam Epsom Bermanfaat untuk Gout? " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares