Kemas kini membolehkan orang ramai menyambung ke platform pemesejan melalui pelayan proksi atau VPN – laluan alternatif untuk mereka yang akses langsungnya disekat.
Daripada menyambung terus ke tapak web atau perkhidmatan yang dikehendaki, pengguna menyambung kepada proksi atau VPN, berfungsi sebagai perantara untuk data yang dihantar antara mereka.


Pemilik WhatsApp Meta berkata ia telah mengambil keputusan itu sebagai tindak balas kepada sekatan internet di negara-negara seperti Iran.

Sekatan berkenaan dibuat sebagai langkah untuk melemahkan semangat gerakan demonstrasi yang semakin memuncak.

Rejim Iran contohnya telah mengaktifkan “suis bunuh” internet, memotong akses kepada perkhidmatan termasuk Instagram dan WhatsApp dalam usaha untuk menyekat penganjuran demonstrasi.

Rejim autoritarian lain seperti Myanmar telah menguatkuasakan penutupan serupa pada masa lalu.Ciri baru whatsapp mempunyai pilihan untuk menyambung melalui pelayan proksi.

Pengguna di negara yang terjejas akan dapat memasukkan nama pelayan dan menggunakannya untuk menyambung ke Internet.

WhatsApp mencadangkan mencari media sosial atau enjin carian untuk sumber yang dipercayai yang telah mencipta proksi.

Dalam catatan blog, syarikat itu berkata banyak proksi telah disediakan oleh sukarelawan dan kumpulan di seluruh dunia untuk membantu orang yang terjejas dapat kembali berkomunikasi secara bebas.

Firma itu berkata penyambungan melalui proksi akan mengekalkan privasi dan ciri keselamatan aplikasi, termasuk melindungi mesej melalui penyulitan hujung ke hujung.


Pada Android, dalam tab sembang, ketik “lebih banyak pilihan”, “tetapan”, dan kemudian “storan dan data”. Untuk sampai ke peringkat itu pada iPhone, pergi terus ke tab tetapan WhatsApp.

Sekali dalam “storan dan data”, ketik “proksi”, “gunakan proksi”, “tetapkan proksi”, sebelum memasukkan alamat yang dikehendaki.

Apabila mengetik “simpan”, tanda semak akan menunjukkan jika sambungan berjaya – sambungan yang gagal mungkin menunjukkan proksi telah disekat.Ia adalah percubaan bukan sahaja untuk menyekat kebebasan berkomunikasi antara orang Iran, tetapi juga hubungan dengan dunia luar.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " ciri baru Whatsapp atasi masalah sekatan kerajaan. " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares