Okapi mempunyai lidah yang sangat panjang. Lidah mereka sangat panjang untuk mencuci kelopak mata mereka, membersihkan telinga mereka, dan juga untuk menghalau serangga dari menghurung leher.

Anda mungkin menganggap makhluk ini adalah saudara kepada zebra dengan belangnya. Tetapi okapi adalah sepupu kepada zirafah .

Sebagai herbivor, okapi kebanyakannya memakan rumput, daun dan tumbuhan lain. Anda akan menemui mereka di Republik Demokratik Congo di Afrika .

Antara pemangsa okapi ialah harimau bintang dan manusia . Okapi mempunyai pertahanan semula jadi.

Telinga besar mereka boleh mengesan sedikit gangguan dalam persekitaran, memberi amaran kepada mereka tentang bahaya mendatang.

Untuk bersembunyi, mereka hanya perlu berpaling, kerana tanda coklat dan putih di bahagian belakang mereka membuat penyamaran yang hebat di dalam hutan.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Okapi Haiwan istimewa dan pembersih " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares