Kelapa Menyokong Kesihatan Jantung

Fakta buah kelapa berlemak yang merosakkan jantung adalah satu jenayah ilmu yang perlu pembetulan segera.Individu yang mempunyai masalah kesihatan dan jantung telah diberitahu untuk menjauhi makanan hebat ini (sebelum pembetulan rasmi diisytiharkan sebagai makanan bagus untuk kesihatan ).

Nasib baik, kajian terkini ini telah mendedahkan Sebatian kosin yang terdapat dalam kelapa dipercayai dapat mengurangkan kolesterol LDL dan meningkatkan kolesterol HDL.

Umum memahami Kolesterol HDL ialah apa yang dikenali sebagai ‘orang baik,’ manakala kolesterol LDL telah dilabelkan sebagai ‘orang jahat.’

Isi kelapa didapati mengandungi minyak kelapa, yang boleh meningkatkan kolesterol HDL (baik) dan mengurangkan kolesterol LDL (buruk).

Penemuan terkini khasiat buah kelapa merupakan satu perkembangan baik untuk mengurangkan risiko penyakit jantung.

Satu kajian selama 4 minggu memberi 91 orang 50 ml sama ada minyak kelapa dara , minyak zaitun dara atau mentega tanpa garam setiap hari.

Mereka dalam kumpulan minyak kelapa menunjukkan peningkatan ketara dalam kolesterol HDL (baik), berbanding dengan mereka yang diberi mentega atau minyak zaitun.

Kajian selama 8 minggu terhadap 35 orang dewasa yang sihat menunjukkan hasil yang sama, mendapati bahawa 1 sudu besar (15 ml) minyak kelapa yang diambil dua kali sehari membawa kepada peningkatan ketara dalam kolesterol HDL, berbanding dengan kumpulan minyak zaitun dan mentega.

Satu lagi kajian selama 8 minggu menyatakan bahawa orang yang mengambil 200 gram bubur yang dibuat dengan santan mempunyai pengurangan ketara dalam kolesterol LDL (buruk) dan peningkatan kolesterol HDL (baik) berbanding mereka yang makan bubur yang dibuat menggunakan susu soya.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Kajian kelapa bagus untuk kesihatan jantung " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares