Selamat Menyambut Hari Wanita Sedunia 2023. Tema ‘KASIH Wanita’ Dipilih Sebagai Tema Hari Wanita Antarabangsa 2023.

Setiap tahun πŸ– 𝑴𝒂𝒄 merupakan π‘―π’‚π’“π’Š π‘Ύπ’‚π’π’Šπ’•π’‚ π‘¨π’π’•π’‚π’“π’‚π’ƒπ’‚π’π’ˆπ’”π’‚ seluruh dunia, ianya disambut sebagai penghargaan dan pengiktirafan terhadap sumbangan dan jasa wanita yang sangat signifikan dalam pembangunan keluarga, masyarakat dan negara.

Allah rakam dalam Al-Quran bahawa semua Isteri Rasulullahο·Ί adalah ibu kandung kepada semua umat Islam.

Firman Allah Azzawajalla :

Ω±Ω„Ω†Ω‘ΩŽΨ¨ΩΩ‰Ω‘Ω Ψ£ΩŽΩˆΩ’Ω„ΩŽΩ‰Ω° Ψ¨ΩΩ±Ω„Ω’Ω…ΩΨ€Ω’Ω…ΩΩ†ΩΩŠΩ†ΩŽ مِنْ Ψ£ΩŽΩ†ΩΩΨ³ΩΩ‡ΩΩ…Ω’ Ϋ– ΩˆΩŽΨ£ΩŽΨ²Ω’ΩˆΩŽΩ°Ψ¬ΩΩ‡ΩΫ₯Ω“ Ψ£ΩΩ…Ω‘ΩŽΩ‡ΩŽΩ€Ω°Ψͺُهُمْ

Maksudnya : β€œNabi itu lebih menolong dan lebih menjaga kebaikan orang-orang yang beriman daripada diri mereka sendiri; dan isteri-isterinya adalah menjadi ibu mereka…”

(Surah Al-Ahzab : 6)


Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) Malaysia telah memilih 𝑲𝑨𝑺𝑰𝑯 π‘Ύπ’‚π’π’Šπ’•π’‚ sebagai tema sambutan untuk tahun ini.


Akronim 𝑲𝑨𝑺𝑰𝑯 membawa konsep seperti;

𝑲 – π‘²π’‚π’”π’Šπ’‰ π‘Ίπ’‚π’šπ’‚π’π’ˆ
𝑨 – π‘¨π’Œπ’‰π’π’‚π’Œ π‘΄π’–π’π’Šπ’‚
𝑺 – π‘Ίπ’Šπ’‰π’‚π’•
𝑰 – π‘°π’π’Žπ’–
𝑯 – π‘―π’‚π’“π’Žπ’π’π’Š

Untuk menghargai Wanita yang sentiasa mencurahkan kasih sayang, mengekalkan akhlak mulia, memastikan diri dan keluarga sihat, sentiasa mempertingkatkan ilmu dan memelihara keharmonian sekeliling.

Fakta semasa
Hanya 63 peratus wanita menggunakan Internet pada 2022 berbanding 69 peratus lelaki ( ITU, 22 Nov )

Menjelang 2050, 75% pekerjaan akan berkaitan dengan bidang STEM. Namun hari ini, wanita hanya memegang 22% jawatan dalam kecerdasan buatan, untuk menamakan satu sahaja. ( Laporan WEF )

Kajian ke atas 51 negara mendedahkan 38 peratus wanita pernah mengalami serangan keganasan dalam talian secara peribadi. ( Laporan Gambar Jantina 2022 )

(Visited 537 times, 1 visits today)
Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarΒ  yang diutarakan melalui Tajuk " 8 Mac Hari Wanita Sedunia " di lamanΒ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares