Cara Menjaga bumbung suria Kereta Tahan lama

Sila baca sepenuhnya. Jangan hanya baca setakat tajuk sahaja


Setiap komponen dalam kereta mempunyai tempoh atau umur penggunaan, termasuk bumbung matahari . Ketahanan ciri ini juga bergantung pada cara kita melakukan penyelenggaraan .

Jangan tunggu sistem ini rosak, apatah lagi sehingga bocor kerana sudah tentu ia boleh mengganggu keselesaan anda sepanjang perjalanan serta kos baikpulih yang tinggi.

Cara untuk mengelakkan bumbung suria kereta bocor dan menjaganya sangat mudah. Anda boleh buat sendiri dan caranya tidak jauh beza dengan penjagaan kaca kereta, kerana bahannya sama iaitu kaca. Bezanya, kaca pada bumbung suria lebih tebal.

Berikut adalah petua untuk menjag bumbung matahari tahan lama.

1) Pilih tempat letak kereta

Elakkan meletak kenderaan di tempat yang terdedah kepada cahaya matahari secara langsung atau juga di bawah pokok yang rendang dalam tempoh yang lama. Ini boleh merosakkan getah dan kaca bumbung suria retak sehingga terdedah kepada kebocoran.

Meletak kereta betul-betul di bawah pokok terlalu lama juga boleh menyebabkan kotoran dan habuk terkumpul di atas bumbung kereta. Apabila hujan, air juga boleh mendap di tepi dan kadangkala menyebabkan air meresap ke siling kereta.

2) Getah rapuh
Getah kalis air yang terdedah kepada cahaya matahari secara langsung boleh rosak atau hilang keanjalan. Sebabnya, getah yang terlalu lama dan sering terdedah kepada cahaya matahari mudah mengeras atau rapuh dan mengakibatkan kekuatan menahan air akan berkurangan.

Keadaan ini juga menyebabkan bumbung suria mudah bocor kerana air bertakung boleh meresap masuk.

Untuk penyelenggaraan, anda boleh menyembur permukaan getah dengan cecair silikon ( semburan silikon ). Anda tidak perlu melakukannya terlalu kerap, tetapi sekurang-kurangnya cecair ini dapat mengekalkan keanjalan getah (getah kekal kenyal). Anda juga boleh membersihkan habuk pada getah dengan semburan silikon.

3) Sentiasa pastikan permukaan kaca kering

Jika kaca bumbung suria terdedah kepada cahaya matahari terlalu lama serta titisan hujan, embun, kepada habuk dan kotoran, ia boleh menjadi kusam dan getah lalis air boleh mengembang.

Oleh itu, selepas mencuci kereta atau selepas hujan, pastikan bumbung kaca dilap sehingga kering sepenuhnya. Jika kesan air atau sabun mendap pada kaca bumbung, ia boleh menjadi berkulat dan menyebabkan getah cepat mengeras.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. Maklumat ini [ Cara Menjaga bumbung suria Kereta Tahan lama
] dan sementara kami berusaha untuk memastikan maklumat terkini dan betul, kami tidak membuat sebarang representasi atau jaminan dalam apa jua bentuk, nyata atau tersirat, tentang kesempurnaan, ketepatan, kebolehpercayaan, kesesuaian atau ketersediaan dengan menghormati laman web atau maklumat, produk, perkhidmatan, atau grafik berkaitan yang terkandung pada siaran untuk sebarang tujuan.

Scroll to Top