Panduan cara guna kunci “Keyless” kereta bila bateri alat kawalan hilang kuasa

Sila baca sepenuhnya. Jangan hanya baca setakat tajuk sahaja


Kebanyakan kereta baru kini banyak menggunakan sistem kunci pintar, “Keyless“.

Tidak perlu memutar kunci untuk menghidupkan kereta, hanya tekan butang enjin “start” “stop‘.

Begitu juga apabila masuk, hanya tekan butang hitam pada pemegang pintu tanpa perlu mengeluarkan jauh dari poket.


Bagaimana jika bateri alat kawalan hilang kuasa, adakah masih ada peluang untuk mengakses kereta dalam keadaan begini.

Ada beberapa cara berhadapan dengan keadaan sebegini.

1) Biasanya walaupun bateri lemah, tetapi masih dapat menghantar isyarat apabila jaraknya cukup dekat. Cuba berada bersebelahan dengan pemegang pintu kereta.


2) Jika tidak berjaya, cuba kaedah manual, iaitu membuka pintu kereta dengan kunci.
Selepas berjaya membuka pintu dan memasuki kereta, anda tidak perlu bimbang untuk menghidupkan enjin dalam keadaan apabila bateri habis. Letak alat kawalan ke butang hidupkan enjin dan menekan butangnya, kereta itu boleh dihidupkan secara automatik seperti sebelumnya.Selepas itu, terus tukar bateri alat kawalan berkenaan.

Kunci pintar adalah akses elektronik dihasilkan oleh Siemens pada tahun 1995. Mercedes-Benz menggunakan system ini dengan nama “Key-less Go” pada tahun 1998 di W220 S-Class, selepas paten reka bentuk telah didaftarkan oleh Daimler-Benz pada 17 Mei 1997.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. Maklumat ini [ Panduan cara guna kunci "Keyless" kereta bila bateri alat kawalan hilang kuasa ] dan sementara kami berusaha untuk memastikan maklumat terkini dan betul, kami tidak membuat sebarang representasi atau jaminan dalam apa jua bentuk, nyata atau tersirat, tentang kesempurnaan, ketepatan, kebolehpercayaan, kesesuaian atau ketersediaan dengan menghormati laman web atau maklumat, produk, perkhidmatan, atau grafik berkaitan yang terkandung pada siaran untuk sebarang tujuan.

Scroll to Top