Benarkah Tayar lebih Besar jejari menjimatkan tempoh perjalanan.

Sila baca sepenuhnya. Jangan hanya baca setakat tajuk sahaja


Tayar yang lebih besar adalah lebih berat mengurangkan penjimatan bahan api anda kerana ia lebih berat, manakala tayar yang lebih kecil meningkatkan kecekapan bahan api.Tayar yang lebih besar juga mempunyai rintangan guling yang lebih tinggi berbanding tayar yang lebih kecil.


Ini bermakna tayar besar menghasilkan lebih banyak rintangan semasa bergolek.

Kesimpulannya tayar jejari yang lebih kecil akan menjadi pilihan yang lebih baik terutama perjalanan terhenti henti seperti dalam bandar.

Dalam keadaan ini kuasa enjin yang sedikit diperlukan untuk menggerakkan tayar.

Pastinya tayar berjejari kecil akan memberikan perbatuan yang lebih baik.Walau bagaimanapun, untuk pemanduan lebuh raya pada kelajuan tinggi, mempunyai tayar yang lebih besar boleh membantu meningkatkan kecekapan bahan api kenderaan.

Pemanduan di lebuhraya menggunakan roda berjejari besar dapat memberi penjimatan bahan api.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. Maklumat ini [ Benarkah Tayar lebih Besar jejari menjimatkan tempoh perjalanan. ] dan sementara kami berusaha untuk memastikan maklumat terkini dan betul, kami tidak membuat sebarang representasi atau jaminan dalam apa jua bentuk, nyata atau tersirat, tentang kesempurnaan, ketepatan, kebolehpercayaan, kesesuaian atau ketersediaan dengan menghormati laman web atau maklumat, produk, perkhidmatan, atau grafik berkaitan yang terkandung pada siaran untuk sebarang tujuan.

Scroll to Top