Kelebihan dan kekurangan kunci pintar biometrik

This post has already been read 226 times!

1. Kemudahan
Contoh kunci Pintar ialah Seperti kunci kata laluan cap jari tradisional dan kunci kata kunci, kunci pintar direka untuk aplikasi dan kemudahan yang lebih baik.2) Tidak perlu membawa kunci, dan tiada lagi masalah untuk tidak dapat memasuki pintu tanpa kunci.
Seperti masalah kunci tertinggal di pejabat atau sebagainya.

Ini menjimatkan masa dan perbelanjaan meminta seseorang membuka kunci.

3) Kedua, ahli keluarga yang lain boleh datang dan pergi, terutamanya warga tua dan kanak-kanak. Di satu pihak, tidak perlu risau mereka kehilangan kunci. Sebaliknya, orang tua dan kanak-kanak dapat membuka dan menutup pintu dengan cepat.

4) Kunci pintar mempunyai ketepatan tinggi dan pembukaan cepat. Kunci kod mekanikal tradisional kemungkinan akan dapat ditiru.
5) Faktor keselamatan
Berbanding dengan kunci kod mekanikal tradisional, kunci kod cap jari contohnya mempunyai faktor keselamatan yang lebih tinggi.

Untuk kunci kod mekanikal tradisional, pencuri memiliki kepakaran sudah mahir selok belok membuka dengan mudah.

Ada kunci yang mampu dibuka dalam satu minit, lima minit atau sehingga lebih 30 minit.


Kunci pintar hari ini kebanyakan merumitkan pencuri untuk membuka dalam tempoh singkat. Perkara ini tidak digemari oleh pencuri.

Akan ada beberapa masalah seperti pergeseran teras kunci anti pencurian dan lenturan kunci yang menyebabkan pembukaan kunci perlahan dan sukar.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Tidak ada Politik dalam Islam