Ciptaan dan Sejarah Pemadam tulisan

Sila baca sepenuhnya. Jangan hanya baca setakat tajuk sahajaPemadam ialah alat untuk menghilangkan tanda pensil.

Ia dikenali sebagai “pemadam” di Amerika Syarikat dan Kanada dan sebagai “getah” di UK, India, Ireland, Afrika Selatan, Australia dan New Zealand.

Pemadam dibuat dalam pelbagai bentuk, saiz, dan warna serta daripada pelbagai bahan. Yang lebih murah diperbuat daripada getah berasaskan soya sintetik atau getah sintetik, manakala yang lebih berkualiti boleh dibuat daripada bahan vinil, plastik seperti getah.

Sebelum pemadam dicipta, memadam tanda menggunakan potongan getah atau lilin.

Pilihan lain ialah kepingan batu pasir digunakan untuk menghapuskan tanda dakwat.

Di Jepun, roti lembut dijadikan alat memadam tulisan.

Pada tahun 1770, seorang jurutera Inggeris, Edward Nairne, mendapati bahawa getah boleh memadamkan tanda pensil.

Tetapi ada beberapa masalah. Pemadam jenis ini terlalu sensitif kepada keadaan cuaca menjadi terlalu keras dalam cuaca sejuk dan berbau busuk.

Penyelesaian kepada masalah itu datang pada tahun 1839 apabila pencipta Charles Goodyear mencipta kaedah pengawetan getah – pemvulkanan.

Kebanyakan pemadam hari ini biasa adalah dalam bentuk blok atau diletakkan di hujung pensel untuk kegunaan yang cepat dan mudah.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. Maklumat ini [ Ciptaan dan Sejarah Pemadam tulisan ] dan sementara kami berusaha untuk memastikan maklumat terkini dan betul, kami tidak membuat sebarang representasi atau jaminan dalam apa jua bentuk, nyata atau tersirat, tentang kesempurnaan, ketepatan, kebolehpercayaan, kesesuaian atau ketersediaan dengan menghormati laman web atau maklumat, produk, perkhidmatan, atau grafik berkaitan yang terkandung pada siaran untuk sebarang tujuan.

Scroll to Top