Menoleh sejenak Perkembangan Internet di Malaysia

  • Post author:
  • Post category:Info

This post has already been read 234 times!

Sejarah internet di Malaysia bermula pada 1985.

Berikut adalah gambaran perkembangan dan evolusi internet di Malaysia:

1. Pengenalan Awal dan Pembangunan Infrastruktur: Internet muncul pertama kali di Malaysia pada tahun 1985 ketika Institut Sistem Mikroelektronik Malaysia (MIMOS) melancarkan rangkaian internet yang menghubungi Malaysia ke rangkaian global.

Pada awalnya, akses internet terhad kepada institusi Pengajian Tinggi dan penyelidikan.

Dialup login Jaring

Infrastruktur diperluaskan dan penyedia perkhidmatan internet komersial pertama atau ISP, JARING (Joint Advanced Research Networking), ditubuhkan pada tahun 1990.

Bangunan MIMOS

JARING memainkan peranan penting dalam menghubungkan Malaysia ke tulang belakang internet global.

2. Pengembangan dan Liberalisasi:

Pada tahun 1990-an, kerajaan Malaysia mengambil inisiatif untuk mempromosikan penggunaan internet dan membuat liberalisasi sektor telekomunikasi. Kerajaan mengenalkan inisiatif Koridor Super Multimedia (MSC) pada tahun 1996 untuk menarik pelaburan teknologi dan meningkatkan pertumbuhan industri itu.

Modem dialup era Jaring
Bunyi dialup era Jaring

MSC menyediakan insentif dan infrastruktur untuk menyokong perniagaan yang berkaitan dengan internet.

3. Peningkatan Jalur Lebar dan Internet Mudah Alih:

Dalam tempoh 10 tahun, iaitu sekitar tahun 2000-an, terdapat peningkatan yang ketara dalam perkhidmatan jalur lebar di Malaysia.

Akses internet pantas menjadi lebih mudah didapati, dan ISP menawarkan pelbagai pakej untuk menyesuaikan dengan keperluan pengguna.

Selain itu, pengenalan dan penggunaan telefon pintar dengan cepat membawa kepada peningkatan penggunaan internet mudah alih, membolehkan pengguna untuk mengakses internet di mana sahaja.

4. Ledakan Media Sosial dan E-dagang:

Populariti platform media sosial seperti Facebook, Twitter dan YouTube meningkat dengan pesat di Malaysia sepanjang tahun 2010-an.

Rakyat Malaysia mengambil inisiatif menggunakan platform-platform ini untuk berkomunikasi, berkongsi kandungan dan menghiburkan diri.

Baca Juga   Berita gembira Harga Internet Turun Bermula September 2023

Peningkatan platform e-dagang seperti Lazada, Shopee dan Zalora juga memacu pembelian dalam talian dan transaksi digital di negara ini.

5. Inisiatif Kerajaan:

Kerajaan Malaysia telah memainkan peranan aktif dalam mempromosikan keterhubungan digital dan penggunaan internet.

Inisiatif Jalur Lebar Kebangsaan (NBI) yang dilancarkan pada tahun 2010 bertujuan untuk memperluas liputan jalur lebar dan meningkatkan akses internet ke seluruh negara.

Kerajaan juga memberi tumpuan pada pembangunan literasi digital dan mempromosikan persekitaran dalam talian yang selamat dan terjamin melalui pelbagai dasar dan inisiatif.

Hari ini, Malaysia mempunyai infrastruktur internet yang berkembang dengan baik dan kadar penembusan internet yang tinggi.

Internet telah menjadi sebahagian penting dalam kehidupan rakyat Malaysia, memungkinkan mereka untuk berhubung, mengakses maklumat, menjalankan perniagaan dan mengambil bahagian dalam ekonomi digital global.

Pertumbuhan berterusan dalam ekosistem internet di Malaysia dijangka akan menyumbang kepada transformasi digital dan pembangunan ekonomi negara pada masa depan.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.