This post has already been read 345 times!
Minyak kelapa sawit merah, juga dikenali sebagai minyak buah kelapa sawit atau olein, adalah diekstrak daripada buah kelapa sawit. Ia adalah bahan makanan yang mempunyai pelbagai manfaat kesihatan.
Minyak sawit merah mendapat warna merahnya daripada kepekatan tinggi beta-karotena, pigmen yang turut memberikan warna cerah pada lobak merah dan tomato.
Beta-karotena mengandungi vitamin A, yang penting untuk kesihatan mata, fungsi imun, dan pertumbuhan sel. Oleh itu, pengambilan minyak sawit merah dapat membekalkan nutrien penting dan menyokong kesihatan badan secara keseluruhan.
Minyak sawit merah juga kaya dengan tokoferol dan tokotrienol, yang merupakan sebahagian daripada keluarga vitamin E dan mempunyai sifat antioksidan yang kuat.
Antioksidan membantu melawan radikal bebas dan mengurangkan risiko kerosakan sel dan keradangan dalam badan.
Minyak sawit merah memiliki ketahanan terhadap suhu tinggi tanpa pengoksidaan. Ianya sesuai untuk menggoreng berbanding minyak sayuran dan minyak zaitun.
Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.