7 Kesan Berbahaya Daripada Penyaman Udara Anda Perlu Tahu

This post has already been read 232 times!

1) Dehidrasi
Sistem penyaman udara akan mengeringkan udara.

Jika anda menghabiskan banyak masa di udara kering, ia juga berpotensi untuk mengeringkan anda juga.

Jika kita tidak kerap minum cecair untuk menggantikan air yang hilang, maka kita akan mengalami dehidrasi. Dehidrasi berpotensi menyebabkan pelbagai masalah termasuk sakit kepala, keletihan, bibir kering, kulit kering dan peningkatan tekanan darah

2) Kulit Kering Atau Gatal

Masalah ini boleh berlaku di mana-mana persekitaran tertutup di mana aliran udara tidak mencukupi dan udara tidak diganti dengan kerap.

3) Sakit kepala, loya, hidung berair
Otak boleh menguncup atau mengecut buat sementara waktu sebagai tindak balas kepada Dehidrasi . Terdapat juga kemungkinan dehidrasi menyebabkan aliran darah berkurangan ke otak yang kemudiannya boleh menyebabkan tindak balas.

Sakit kepala dehidrasi berpotensi untuk menyebabkan serangan migrain.

Sesetengah orang mengalami tindak balas yang lebih teruk seperti loya ringan, hidung berair dan sakit tekak.

Adalah penting memastikan terdapat aliran udara yang sesuai dan udara sentiasa disegarkan.

4) Isu Pernafasan
Orang yang menghabiskan banyak masa mereka di ruang berhawa dingin cenderung mengalami lebih banyak simptom saluran pernafasan atas, terutamanya di hidung dan tekak mereka, jika dibandingkan dengan orang yang kurang masa di ruang berhawa dingin.

Gejala ini biasanya termasuk hidung tersumbat, tekak kering, atau rinitis. Rhinitis adalah apabila selaput lendir di dalam hidung merengsa dan meradang. Gejala rinitis boleh termasuk bersin, hidung berair, dan pembentukan lendir yang berlebihan di bahagian belakang hidung dan tekak.

Oleh kerana udara berhawa dingin boleh menjadi sangat kering, ini boleh menyebabkan kekeringan dan kerengsaan membran tekak yang mewujudkan persekitaran di mana faringitis boleh berlaku. Faringitis adalah keradangan di bahagian belakang tekak yang sering menyebabkan sakit dan sukar untuk ditelan. Ia adalah punca biasa orang ramai mengambil cuti kerja.

5) Penyakit Berjangkit
Kerengsaan membran mukus, digabungkan dengan udara berhawa dingin yang kering, boleh menyebabkan lendir anda menjadi kering. Lendir bertindak sebagai lapisan pelindung yang mampu menghalang virus dan bakteria. Ini boleh menjadikan anda lebih terdedah kepada serangan makhluk mikro.

Terdapat juga bakteria yang sangat berbahaya, dan berpotensi membawa maut, yang menyebabkan penyakit Legionnaires dan hidup subur dalam unit penghawa dingin yang besar.


6) Alahan dan Asma

Potensi untuk cendawan dan spora boleh disebarkan oleh udara yang terkepung. Ini boleh mencetuskan tindak balas alahan atau malah mencetuskan serangan asma.

7) Aklimatisasi kepada Udara Sejuk

Dengan mempunyai penghawa dingin pada suhu yang lebih sejuk secara berterusan, anda akan terbiasa dengan suhu ini. Ini bermakna apabila anda perlu melakukan sesuatu di luar dalam suhu udara sebenar badan anda mengalami tekanan dari perubahan mendadak suhu.

Keadaan ini merbahaya untuk organ dalaman yang bertungkus lumus melaraskan suhu badan. Keadaan ini menyebabkan tekanan tinggi keatas jantung, ginjal dan tekanan darah sistem badan.

Sebaik-baiknya cuba pastikan penyaman udara anda pada suhu yang munasabah supaya anda tidak mengalami terlalu banyak perbezaan suhu.

Baca Juga   Kecanggihan Buah pinggang organ bekerja tanpa rehat sepanjang hayat
Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.