9 Tahi Bintang besar dikesan menimpa bumi

This post has already been read 120 times!

Ini adalah meteorit terbesar yang pernah melanda Bumi:

1) Hoba: serpihan besi seberat 60 tan jatuh di Namibia 80,000 tahun dahulu. Ia tidak ditemui sehingga tahun 1920 dan, walaupun saiznya yang besar, tidak membentuk kawah dikawasan mendarat. Diandaikan bahawa ia pertama kali melanda laut, yang mengurangkan kelajuannya dengan ketara.

Hoba

2. Ahnighito : meteorit ini, yang berada di Muzium Sejarah Alam Amerika dan juga dikenali sebagai meteorit Cape York, berlanggar dengan Bumi lebih daripada 10,000 tahun yang lalu. Robert Peary menemuinya di Greenland pada tahun 1894 dan berjaya membawanya ke New York walaupun beratnya melebihi 30 tan.

Ahnighito

3. Gancedo: ia ditemui hanya beberapa tahun yang lalu, pada 2016, di wilayah Campo del Cielo di barat laut Argentina. Ia adalah logam dan beratnya lebih daripada 30 tan. Sebaik sahaja ia ditemui, ia diklasifikasikan sebagai meteorit kedua terbesar, menggantikan El Chaco, juga ditemui di rantau ini.

Gancedo

4. El Chaco: kawah itu ditemui di Argentina pada tahun 1576. Ia sebelum ini diketahui oleh berbilang orang asli. Ia ditemui semula pada tahun 1774 dan pada tahun 1980 ia akhirnya disahkan bahawa terdapat meteorit, dengan cerita yang ingin tahu bahawa pada tahun 1990 percubaan telah dibuat untuk mencurinya; percubaan lain berlaku pada 2015, tetapi tidak berjaya.

El Chaco

5. Aletai: ditemui pada tahun 1898 di China, berhampiran sempadan Mongolia. Serpihan itu ditemui di kawasan seluas 425 kilometer persegi, medan meteorit terbesar di planet ini. Ia kini boleh dilihat di Uramqui, ibu kota Xinjiang, walaupun permukaannya ditutup dengan grafiti dalam bahasa Cina dan Rusia.

Baca Juga   Teknik baru Cayenne pepper membantu apabila strok menyerang
Aletai

6. Bacubirito: ia ditemui di Mexico pada tahun 1863 oleh ahli geologi Gilbert Ellis Bailey dan seberat 21 tan pada masa itu. Ia terkenal dengan bentuknya yang memanjang sepanjang 4.20 meter. Ia terutamanya diperbuat daripada besi dan tidak diketahui bila ia jatuh ke bumi.

Bacubirito

7. Mbozi: Mbozi adalah salah satu meteorit utama yang ditemui di Afrika. Walaupun penduduk tempatan mengetahui kewujudannya, ia tidak diketahui oleh orang luar sehingga tahun 1930. Apabila ia ditemui, kemungkinan kawah itu tidak ditemui, dan tidak diketahui bila kejatuhan boleh berlaku.

Mbozi

8. El Ali: Ia diiktiraf sebagai meteorit pada tahun 2020 ditemui ditinggalkan Somalia. Meteorit itu seberat 15 tan. mempunyai dua mineral yang belum pernah ditemui di bumi.

El Ali

9. Willamette: formasi batuan seberat 15 tan ini ditemui pada tahun 1902 oleh seorang pelombong bernama Ellis Hughes di Oregon.

Meteorit Willamette seberat 15.5 tan. Meteorit besi ini adalah yang terbesar pernah ditemui di Amerika Syarikat dan yang keenam terbesar di dunia. Permukaan licin cair semasa kemasukannya yang menyala-nyala ke atmosfera, manakala lubang-lubang terbentuk di permukaan Bumi.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.