Ini dia Jalan keretapi terpanjang didunia

This post has already been read 2022 times!


Perjalanan kereta api selain dari pengangkutan asas juga mempunyai daya tarikan istimewa untuk ramai pengembara, menawarkan pemandangan landskap  yang menakjubkan yang menjangkau jauh di luar jangkauan perjalanan jalan raya.

Terokai perjalanan kereta api terpanjang di dunia, termasuk rangkaian Kereta Api Trans Siberia merentasi lebih 9,000 km dan merentasi destinasi Rusia yang indah seperti Pergunungan Ural dan Tasik Baikal, rangkaian Kereta Api Trans Siberia berdiri sebagai perjalanan kereta api terpanjang di dunia sejauh 9228 km.

Perjalanan kereta api terpanjang di dunia
Kereta Api Trans-Siberia (Rusia) (Imej: Yannik Photography/Shutterstock)

Perjalanan tujuh hari ini merangkumi lapan zon waktu yang menakjubkan antara Moscow dan Vladivostok, menawarkan pemandangan yang menakjubkan di seluruh kawasan.

Dari Pergunungan Ural yang berdiri megah ke sungai Ob dan Yenisey yang tenang, kereta api di laluan ini merentasi Tasik Baikal dan mengikuti sempadan Rusia dengan Mongolia sebelum sampai ke Khabarovsk di Sungai Amur dan akhirnya tiba di Vladivostok.

Tiga kereta api — Kereta Api Trans-Siberia, Kereta Api Trans-Mongolia dan Kereta Api Trans-Manchuria — beroperasi pada rangkaian ini dengan laluan yang sedikit berbeza.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

 

Baca Juga   Operasi penggodam Cambridge Five era Perang Dingin