Kayalpattinam, Bandar Model Didominasi Wanita tiada jenayah berdekad

This post has already been read 1174 times!

Sebuah bandar pantai kecil di tenggara Tamil Nadu

Keindahan bandar Kayalpattinam

Sebuah bandar pantai kecil di tenggara Tamil Nadu, yang telah menghasilkan permata seperti Dr. KVS Habeeb Mohammed, pendakwah Tamil yang terkenal, juga merupakan model dalam aspek lain.

Kebanyakannya wanita mendominasi bandar, tanpa dewan pawagam, tiada kedai arak malah tiada balai polis. Kadar jenayah hampir sifar tetapi celik huruf tingg

Pengembara dan penjelajah seperti Marco Polo dan Ibn Battuta telah menyebut dalam diari mereka dan dokumentari terkenal dan pembuat filem Benoy K Bhel juga telah menangkap Kayalpattinam dalam lensanya.

Kayalpattinam adalah salah satu bandar pantai yang mempunyai hubungan perdagangan dengan Mesir dan Arab sejak sekian lama. Jelas sekali ini menjadi pintu masuk Islam di India pada zaman awal itu sendiri.

Islam telah meninggalkan kesan yang berkekalan kepada bandar perdagangan ini. Tradisi Muslim yang kaya, dan hubungan Arab yang berusia berabad-abad dapat dilihat dengan ketara.

Sumbangan Kayalpattinam kepada kerohanian dan budaya Islam di rantau ini amat besar dan tidak ternilai. Ia telah melahirkan beberapa ulama, guru rohani yang hebat dan menawarkan ruang yang hebat untuk pedagang tempatan dan antarabangsa selama beberapa abad.

Kayalpattinam mempunyai penduduk sekitar 40,000 orang. Nisbah 1177 perempuan bagi setiap 1000 lelaki.

Pekan ini mempunyai kira-kira 30 masjid, satu di setiap jalan. Madrasah dan institusi pendidikan terutamanya memberikan pendidikan kepada wanita seperti kolej Islam Wanita Aroosul Jannah, kolej Islam wanita Ayisha Siddiqua, kolej Islam wanita Al Kulliyathun Nasuhiyya, kolej Islam Wanita Muaskarur Rahman, adalah beberapa nama yang patut disebut.

Wavoo Wajeeha Women’s College of Arts and Science, Kayalpatnam

Bandar ini menyediakan laluan khas untuk wanita. Begitu juga kedai menyediakan kaunter khas bayaran untuk wanita.

Baca Juga   Kain Chiffon popular untuk wanita
Al Jamiul Azhar Jum’ah Masjid Kayalpatnam
Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.