4 mins read

Punca Tragedi Pesawat Double Six 1976

This post has already been read 1157 times!

Kemalangan Double Six , juga dikenali sebagai Tragedi Double Six merupakan nahas kapal terbang yang berlaku pada 6 Jun 1976 di Kota Kinabalu, Sabah.

Kapal terbang GAF Nomad yang dikendalikan oleh Sabah Air, penerbangan dari Labuan telah terhempas di pantai daerah Sembulan ketika hendak menghampiri Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu. Nahas itu membunuh semua penumpang di atas kapal berkenaan.

Mangsa-mangsa yang terlibat ialah:

Ketua Menteri Sabah,Tun Mohd Fuad Stephens

Menteri Kerajaan Tempatan Negeri, Datuk Peter Mojuntin

Menteri Perhubungan dan Kerja Raya, Datuk Chong Tahin Vun

Menteri Kewangan Negeri, Datuk Salleh Sulong

Pembantu Menteri kepada Timbalan Ketua Menteri, Darius Binion

Setiausaha Tetap Kementerian Kewangan, Wahid Peter Andau

Pengarah Unit Perancang Ekonomi Negeri Sabah , Dr Syed Hussein Wafa

Setiausaha Sulit kepada Menteri Kewangan Malaysia Tengku Razaleigh Hamzah, Ishak Atan

Pengawal peribadi kepada Tun Fuad, Koperal Said Mohammad

Juruterbang, Gandhi J Nathan

Johari Tun Fuad Stephens

Sejurus selepas kemalangan, terdapat dakwaan perbuatan khianat kerana keadaan politik yang tidak menentu pada masa itu. Terdapat juga spekulasi yang menganggap kegagalan teknikal dan lebihan muatan merupakan faktor utama yang menyebabkan kemalangan.

Kerajaan Australia menghantar empat pasukan penyiasat bagi membantu mencari punca kemalangan.

Kerajaan Malaysia pada 5 April 2023 telah menyahklasifikasi laporan penuh nahas udara berkenaan.

Menurut laporan itu, kemungkinan punca nahas ialah pesawat GAF Nomad telah terlebih muatan di bahagian belakang, atau belakang. Laporan itu berkata pesawat itu mempunyai “kedudukan pusat graviti rendah jauh di luar had belakang”, menyebabkan lajur kawalan kehabisan julat ke hadapan apabila hidung naik apabila kepak digunakan pada kedudukan 25 darjah pada pendekatan terakhir ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu.

Baca Juga   Doktor dituduh hasilkan pornografi, amang seksual pesakit kanak-kanak

“Ini menyebabkan hidung pesawat terus naik tanpa ruang lagi untuk ruang kawalan hadapan dikendalikan, menyebabkan keadaan penerbangan merosot dengan cepat sehingga pesawat terhenti,” kata laporan itu yang ditandatangani pada masa itu oleh Ketua Inspektor Kemalangan Jabatan Penerbangan Awam Omar Saman.

Laporan itu juga menyebut bahawa tiada unsur sabotaj atau kegagalan enjin, manakala ujian patologi ke atas juruterbang Kapten Gandhi J. Nathan membuktikan bahawa dia cukup cergas pada masa itu dan tidak mengalami kesan alkohol atau dadah.

Bagaimanapun, Omar menyebut bahawa terdapat bukti lain yang menunjukkan dia letih dan mengalami gangguan perut ringan.

Juruterbang itu dilaporkan terbang dari Labuan ke Kota Kinabalu dua kali pada hari kemalangan dengan penerbangan pertama pada 6.35 pagi waktu tempatan. “Oleh itu ketika dia berlepas pada (6.35 pagi) dan mengalami kemalangan maut pada (3.42 petang), dia telah pun bertugas untuk masa rasmi selama 11 jam dan tujuh minit — ini melebihi tempoh bertugas syarikat 10 Jam.

“Oleh itu ketika kemalangan dia sudah melebihi masa bertugas sebanyak 67 minit.

“Ada beberapa cadangan saksi bahawa dia letih tetapi ini tidak dapat disimpulkan penyebab utama nahas kerana tidak diketahui berapa banyak tidurnya malam itu.

“Sekiranya (tempoh rehat) ini direkodkan dengan betul oleh syarikat, maka juruterbang ini tidak akan bertugas untuk melakukan penerbangan terakhir dari Labuan ke Kota Kinabalu,” tambah laporan itu.

Mengenai gangguan perut, laporan itu menyebut kemungkinan juruterbang mengalami kesan makanan petang sebelumnya kerana dia secara khusus mengadu tidak sihat sebelum berlepas dalam penerbangan terakhir ke Labuan pada 1.10 tengah hari dan sekali lagi sebelum berlepas dari Labuan pada 3.09 petang pada penerbangan terakhir.

Baca Juga   5 sebab Mengapa perlu membatalkan penerbangan semasa letusan gunung berapi

Laporan itu juga menyebut bahawa syarikat itu, Sabah Air, tidak memfailkan pelan penerbangan Instrument Flight Rules (IFR) sebelum berlepas.

Siasatan terhadap prosedur syarikat menunjukkan bahawa syarikat tidak memastikan prosedurnya adalah seperti dalam manual operasi.

Di samping itu, catatan log teknikal juga adalah standard yang tidak baik sehingga menjadikan dokumen itu tidak bermakna, kata laporan itu.

“ Juruterbang juga didapati tidak ak melakukan prosedur sebelum penerbangan sebagaimana diminta oleh syarikat,tidak lebih daripada berjalan-jalan di sekitar pesawat di Labuan, dan duduk di kokpit apabila pemuatan terakhir selesai tanpa menyedari berlaku lebihan muatan atau pengagihan beban tidak seimbang”

Berdasarkan latar belakang ini dengan penumpang VIP menaiki pesawat dan ramai orang lain yang kelihatan berdiri di sekeliling, kemungkinan juruterbang tidak mengawal muatan,” kata Omar dalam laporan itu.

Laporan itu juga menimbulkan keraguan terhadap kemahiran juruterbang. . Penyiasatan sejarah juruterbang Menunjukkan bahawa dia mengalami sedikit kesukaran untuk lulus kedua-dua ujian darat dan udara. Dia hanya berjaya memperoleh pengesahan Nomad pada lesennya pada Februari 1976 berikutan beberapa siri penulisan yang lemah. Laporan itu juga mencadangkan bahawa Sabah Air gagal mendapatkan kelulusan penerbangan untuk Nomad.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja.