3 mins read

Silap kaedah rawatan siswi dan bayi dalam kandungan maut

This post has already been read 882 times!

Pelajar China yang hamil tersalah disahkan menghidap penyakit buah pinggang meninggal dunia, membawa anak mati

Gambar hiasan

Seorang pelajar universiti berusia 23 tahun yang meninggal dunia selepas tersalah diagnosis menghidap penyakit buah pinggang, sebenarnya mengandung tujuh bulan dan membawa anak mati.

Berasal dari Dengzhou, Nanyang, di wilayah Henan , tengah China, wanita itu, yang diberi nama samaran Lili, ialah pelajar tahun dua yang pulang ke kampung halamannya untuk bersama ibu bapanya untuk sambutan Tahun Baru.

Ibu dan bapanya menyedari anak perempuan mereka yang biasanya langsing kelihatan bertambah berat badan dan sedang sering sesak nafas semasa melakukan kerja-kerja seharian. Apabila dia mengadu sakit perut, bapa Lili, yang bernama Pang, membawanya ke Hospital Rakyat Dengzhou.

Rekod perubatan menunjukkan bahawa Lili telah didiagnosis dengan penyakit buah pinggang dan menerima rawatan menyeluruh termasuk terapi hormon dan ubat untuk merawat jangkitan.

Bagaimanapun kesihatan Lili semakin merosot, dan pada 11 Februari 2024, selepas mengalami kesukaran bernafas yang teruk dan tidak sedarkan diri, dia telah dipindahkan segera ke Hospital Rakyat Pertama Nanyang.

Di sana, keluarganya terkejut apabila Lili didapati hamil tujuh bulan dengan bayinya. tidak lagi bernyawa di dalam kandungannya. “Perut pesakit buncit, menyerupai kehamilan lewat, dan ultrasound menunjukkan dia hamil”

Dia segera dipindahkan ke Hospital Pusat Nanyang, di mana pembedahan caesarean kecemasan dilakukan untuk mengeluarkan janin. Dia kekal dalam keadaan koma selepas pembedahan dan meninggal dunia pada 20 Februari 2024.

Bapanya telah mengaitkan kematian Lili dengan kesilapan diagnosis awal dan rawatan yang tidak sesuai di Hospital Rakyat Dengzhou. “Anak perempuan saya salah didiagnosis dengan penyakit buah pinggang dan dianiaya dengan sejumlah besar terapi hormon.

Baca Juga   Indonesia mengharamkan transaksi barangan di platform media sosial

Walaupun dia menyembunyikan kehamilan itu, bukankah pihak hospital sepatutnya dapat mengesannya?” Pang berkata. Beliau kemudiannya meminta siasatan penyelewengan perubatan, tetapi ia tergendala kerana keengganan hospital untuk mengemukakan dokumen yang diperlukan.

Pada 1 Jun 2024, Suruhanjaya Kesihatan Dengzhou mengeluarkan hasil siasatan mereka, mengaitkan tanggungjawab kepada kedua-dua hospital dan “Insiden itu pada mulanya dipercayai kemalangan perubatan yang disebabkan oleh kegagalan pesakit untuk mendedahkan keadaannya secara jujur dan kesilapan diagnosis kakitangan perubatan,”

satu pengumuman berbunyi. “Pemeriksaan Disiplin, Keselamatan Awam dan Jabatan Kesihatan Dengzhou sedang menjalankan tindakan selanjutnya penyiasatan ke atas insiden itu untuk mempertanggungjawabkan kakitangan berkaitan secara sah,” katanya.

Insiden itu, lapor Benliu News, telah mencetuskan ribut perbincangan awam. Ramai yang menyalahkan pihak hospital.

Siasatan sedang dijalankan untuk mengetahui siapa yang akhirnya dipersalahkan atas tragedi itu.

Ramai mengkritik pantang larang budaya kehamilan pranikah, menunjukkan bahawa penafian keluarga terhadap keadaan Lili untuk “menyelamatkan air muka” telah membahayakan nyawanya.

“Adakah menafikan kehamilan itu lebih penting daripada nyawanya?” seorang berkata.

“Ini tidak masuk akal. Bagaimanakah kehamilan tujuh bulan boleh disalah anggap sebagai penyakit buah pinggang? Atau adakah dia sebenarnya sakit semasa mengandung dan menyembunyikannya, yang membawa kepada diagnosis yang salah?

Kedua-dua pesakit dan doktor keliru, dan di manakah bapa kanak-kanak itu?” kata seorang lagi.

“Saya belajar perubatan. Selain daripada kenyataan pesakit, ujian asas seperti HCG darah dan air kencing adalah penting. Secara klinikal, sesetengah wanita yang tidak berpengalaman tidak menyedari bahawa mereka hamil.

“Doktor mesti sentiasa mempertimbangkan faktor ginekologi dalam kes sakit perut. Inilah yang kami diajar di sekolah,” tulis seorang pemerhati.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. 

Baca Juga   Jurutera Komputer ke Penjara skodeng (voyeuristik) 27 mangsa, termasuk 3 kawan rapat wanita