Pati ceroboh negara diisytihar persona non grata

Pati ceroboh negara diisytihar persona non grata

 

Info Sains Teknologi dan Kesihatan

Kerajaan akan menggunakan undang-undang sedia ada termasuk ‘persona non grata’ dalam Op Benteng bagi mengekang kemasukan haram warga asing ke negara ini – Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

 

Tindakan pendatang tanpa izin yang menceroboh masuk ke dalam negara menggunakan laluan tikus merupakan satu kesalahan jenayah dan boleh dikenakan tindakan undang-undang.

 

Pendatang tanpa izin yang ditahan dalam Op Benteng akan diusir selepas selesai melalui proses undang-undang iaitu didakwa dan dituduh di mahkamah atas kesalahan yang dilakukan sebelum menjalani hukuman.

See also  Isu Jet perisikan Israel, Facebook ATM, TUDM ‘diserang’ Netizen

 

Selepas menjalani hukuman, contoh penjara lima tahun, mereka akan ditempatkan di depoh tahanan untuk proses dokumentasi dan sistem biometrik sebelum diusir ke negara asal mereka untuk selama-lamanya.

 

???????????????????????????? ???????????? ???????????????????? ???????????????????? ???????????????????? ???????????????? ???????????????????? ???????????????????? ???????????????????????????????? ???????????????? ???????????????????????????????? ???????????????????????? ????????????????????????-???????????????????????????? ???????????????????????????? ???????????????????????????????? ???????????????????????????????? ???????????????????????????????????? ???????????????????????????????????? (????????????????????????????) ???????????????? ???????????????????? ???????????????????? ???????????????????????????????????? (????????????????????) ???????????????????????? ???????????? ???????????????????????? ???????? ???????????????????????????????? ????????????????????????.

 

Sistem biometrik itu akan membantu pihak berkuasa mengenal pasti mereka yang telah melakukan kesalahan, sekali gus dapat menyekat pesalah terbabit daripada masuk semula ke negara ini.

See also  Peristiwa berdarah 23 Februari 1950 serangan Komunis keatas Balai Polis Kepong

 

Selain itu, Ketua Pengarah Imigresen Datuk Khairul Dzaimee Daud dilaporkan berkata warga asing yang didapati terlibat dan disabitkan dengan kesalahan membabitkan kegiatan jenayah akan diisytiharkan sebagai persona non grata.

 

Perkara itu turut disokong Polis Diraja Malaysia apabila Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador di mana PDRM akan merujuk penjenayah warga asing yang disabitkan kesalahan di mahkamah, terutamanya ketua sindiket penipuan dan maksiat, kepada Imigresen untuk diisytiharkan sebagai persona non grata.

See also  {Video}Sebelum ini gajah masuk kampung cari makanan.

 

Ismail Sabri Yaakob

Jabatan Imigresen Malaysia

Kementerian Pertahanan Malaysia

Polis Diraja Malaysia ( Royal Malaysia Police )

Kementerian Dalam Negeri (KDN)

 

Sumber : Bernama

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Pati ceroboh negara diisytihar persona non grata " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

Our Visitor

156155
Users Today : 945
Users Yesterday : 2819
Users Last 7 days : 24550
Users Last 30 days : 79979
Users This Month : 49880
Users This Year : 156154
Total Users : 156155
Views Today : 1715
Views Yesterday : 4305
Views Last 7 days : 37227
Views Last 30 days : 123269
Views This Month : 76546
Views This Year : 238936
Total views : 238937
Who's Online : 4
Your IP Address : 34.236.192.4
Server Time : 2022-08-18
0Shares