Sistem peredaran darah termasuk jantung, saluran darah dan darah. Fungsi utama sistem adalah untuk mengangkut darah, nutrien, gas dan hormon ke dan dari sel ke seluruh badan.


Semua arteri, kapilari dan urat dalam satu badan orang dewasa, hujung ke hujung, dianggarkan kira-kira 60,000 batu (100,000 kilometer).

Sebagai perbandingan, lilitan Bumi adalah kira-kira 25,000 batu (40,000 km). Ini bermakna panjang saluran darah seseorang dewasa boleh bersamaan 2.5 kali ukur lilit bumi.

Kapilari adalah komponen salur paling halus dengan purata diameter kira-kira 8 mikron (1/3000 inci) atau kira-kira sepersepuluh daripada diameter rambut manusia.

Sel darah merah adalah kira-kira saiz yang sama dengan kapilari yang dilaluinya, jadi sel-sel ini mesti bergerak dalam barisan.

Kapilari, yang merupakan saluran darah paling halus, merangkumi kira-kira 80 peratus daripada jumlah panjang semua salur darah.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Panjang salur darah manusia 4 kali lilitan bumi. " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By

0Shares