Kajian menunjukkan sikap agresif anak autisma boleh diredakan melalui pembetulan diet harian dengan menghindar makanan menyebabkan keradangan kepada usus.Anak autisma memiliki sifat tidak gemar kepada perubahan seperti kehilangan barang, gangguan bekalan elektrik, internet dan air.

Sering memberontak protes sehingga membaling barang yang boleh dicapai tangan menjadi cabaran kepada ibubapa.

Kajian terkini menemukan masalah anxiety menjadi punca kepada sikap agresif memprotes dan kesukaran mengawal kemarahan dikalangan autisma.

Perubahan diet memfokuskan kepada pemakanan berasaskan buah-buahan, bijirin dan kekacang didapati dapat mengubah sikap autism lebih tenang dan kurang memberontak.


Makanan bergula termasuk makanan segera seperti Hotdog burger pizza dan semua masakan diluar rumah antara punca menyebabkan sikap agresif anxiety dikalangan autism.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Diet sihat mampu redakan autism " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares