Mata organ pengelihatan yang sangat istimewa tidak terlepas dari kesan akibat dari penggunaan paparan CRT dan LCD Television, Komputer dan gajet pintar.

Pesakit rabun yang meningkat ketara merisaukan banyak pihak.

Cermin mata lubang jarum


Ada terapi senaman mata yang diperkenalkan untuk mengurangkan kesan kerosakan pengelihatan.
Semasa menggunakan komputer tulang belakang mesti setengak mungkin, kaki diletakkan mendatar dengan paras lantai.

Jika berada didepan komputer lebih dari 30 minit, penting untuk rehat 5 minit dengan melakukan senaman pergerakan ringan. Otot otot dan saraf dibahagikan tangan, bahu, belakang dan perut perlu direhatkan dengan melakukan aktiviti senaman atau pergerakan ringan.

Pandang objek jauh diluar pejabat atau rumah salah satu cara merehatkan otot-otot dan saraf mata.

Mata berair petanda keletihan dan memerlukan rehat.

Jika penglihatan anda menjadi kabur , rehatkan mata anda; jangan terus berusaha untuk melihat teks yang tidak jelas pada monitor komputer anda. Ini adalah tabiat buruk yang akan menyebabkan lebih banyak ketidakselesaan dan sebenarnya memburukkan penglihatan anda.Apabila mata seseorang Penat, teknik yang dipanggil “palming” boleh membantu.

Untuk melakukan ini, duduk dengan selesa di atas kerusi dan kemudian perlahan-lahan gosok tangan anda sehingga ia menjadi hangat.

Kemudian tutup mata anda dan tutup dengan tapak tangan anda, pastikan anda tidak menyekat hidung anda.

Semasa mata anda masih tertutup, buka dan biarkan ia terbuka selama satu minit atau semasa anda mengira daripada satu hingga 60 .

Kemudian tutup mata anda sekali lagi dan tutup, ditutup dengan tapak tangan anda, selama antara lima dan 20 minit.

Mata anda akan ditenangkan oleh kegelapan yang hangat dan semasa mata anda berehat, cuba rehatkan fikiran anda juga.

Anda boleh mendapat manfaat daripada tapak tangan walaupun dengan melakukannya untuk tempoh yang singkat sahaja.

Urutan kelopak mata juga merupakan satu lagi teknik yang berguna.

Pertama, pastikan tangan anda bersih. Kemudian tutup mata anda dan gunakan hujung jari anda untuk mengurut permukaan kelopak mata anda, membuat pergerakan lembut dan bulat., selama satu hingga dua minit atau sehingga anda berasa tenang.

Ingatlah untuk melakukan ini perlahan-lahan dan jangan terlalu banyak tekanan atau anda boleh merosakkan mata anda.Memakai cermin mata lubang jarum (Pinhole) sekali- sekala boleh membantu meningkatkan penglihatan. Cermin mata lubang jarum biasanya diperbuat daripada plastik; ia menyerupai cermin mata hitam yang ditutup dengan grid apertur kecil .

Anda disyorkan supaya memakai cermin mata lubang jarum 1-2jam sehari untuk membantu mata anda berehat.

Atau anda boleh menggunakannya untuk menonton televisyen kerana ia membantu menghalang sinaran cahaya berbahaya yang dipancarkan oleh skrin TV .

Selain itu, ia boleh meningkatkan keupayaan mata anda untuk fokus . Malah, mereka berguna dalam pelbagai cara. Tetapi elakkan menggunakannya semasa memandu.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Pentingnya Senaman mata dan cermin mata lubang jarum " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares