Tidak dinafikan bahawa EP pramatang merupakan masalah lelaki perlu kepada rawatan segera.

Syahwat awal atau ejakulasi pramatang pasti mengecewakan isteri dalam hubungan intim.Masalah ini menjejaskan hubungan kasih sayang antara pasangan. Tidak perlu disembunyikan lagi bahawa EP menjadi punca kepada ketidakharmonian rumah tangga dan perceraian.

Umumnya Ejakulasi pramatang adalah masalah biasa, menjejaskan 30% hingga 40% lelaki.

Punca termasuk masalah fizikal, ketidakseimbangan kimia badan dan faktor emosi.


Di Malaysia secara puratanya setiap 1 dalam 5 lelaki atau 20% lelaki mengalami masalah Ejakulasi pramatang.

Rawatan termasuk teknik pembelajaran untuk melambatkan ejakulasi, kaunseling dan ubat-ubatan.


Merawat terbahagi kepada

1) Menstabilkan hormon oksitosin, yang mempunyai peranan dalam fungsi seksual pada lelaki. Hormon lain yang memainkan peranan dalam fungsi seksual termasuk hormon luteinizing (LH), prolaktin dan hormon perangsang tiroid (TSH).

Juga perhatian kepada Hormon serotonin atau dopamin yang rendah, bahan kimia dalam otak yang terlibat dalam keinginan dan keseronokan seksual.

2) Zakar yang lebih sensitif terhadap rangsangan.

3) Kawalan emosi atau psikologi termasuk:
Rasa gugup untuk bersama pasangan, kebimbangan untuk melakukan hubungan seks semula selepas tempoh pantang yang lama, kurang keyakinan, rasa bersalah, terlalu teruja atau dirangsang atau sebab-sebab lain.

4) Tekanan

Masalah perhubungan dengan pasangan

5) KemurunganBagaimana ejakulasi pramatang dirawat?

Terdapat banyak pilihan rawatan yang berbeza untuk ejakulasi pramatang bergantung kepada puncanya.

Ini termasuk terapi tingkah laku, kaunseling dan ubat-ubatan.


1) Terapi tingkah laku

Matlamatnya adalah untuk mengawal badan dan perasaan anda supaya tidak terlalu gelojoh. Kaedah termasuk:

1) Mula dan berhenti: Dengan teknik ini, anda atau pasangan anda merangsang zakar anda hampir ke titik orgasme kemudian menghentikan rangsangan selama kira-kira 30 saat sehingga anda mengawal semula tindak balas anda. Ulang pendekatan “mula dan berhenti” ini tiga atau empat kali sebelum membenarkan diri anda orgasme. Teruskan mengamalkan kaedah ini sehingga anda mendapat kawalan yang baik.

2) Terapi Picit: Dengan teknik ini, anda atau pasangan anda merangsang zakar anda hampir ke titik syahwat kemudian perlahan-lahan memicit kepala zakar anda selama kira-kira 30 saat supaya anda mula kehilangan ereksi anda. Ulangi teknik ini beberapa kali sebelum membenarkan diri anda orgasme. Teruskan mengamalkan teknik ini sehingga anda berjaya melambatkan orgasma.


3) Kawal pemikiran ketika bersama tidak terlalu fokus kepada hubungan intim.


4) Herba seperti gambir Sarawak boleh dicuba untuk mengawal sensitiviti zakar.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Ejakulasi pramatang(EP) masalah yang mesti dirawat segera " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares