Bagaimana Moringa Boleh Membantu Mengatasi Tekanan Darah Tinggi

0
1507

Sila baca sepenuhnya. Jangan hanya baca setakat tajuk sahaja


Tekanan darah tinggi memaksa jantung anda bekerja lebih keras untuk mengepam darah ke seluruh badan anda. Tekanan darah ialah ukuran kekuatan darah menolak dinding arteri anda, semasa jantung anda berdegup.


Tekanan darah tinggi tidak mempunyai banyak gejala yang ketara tetapi boleh membawa kepada implikasi yang serius jika dibiarkan berterusan.

Strok, serangan jantung, dan kegagalan buah pinggang antara implikasi dari masalah tekanan darah tinggi.

Kajian telah menemukan pengambilan moringa dalam diet harian boleh membantu mengurangkan tekanan darah.

Bersenam adalah salah satu cara untuk merawat hipertensi.

Buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi kalium sangat bagus untuk mengurangkan dan mencegah tekanan darah tinggi.

Kalium membantu mengawal selia kesan buruk yang terdapat lebihan atau kekurangan natrium dalam badan kita. Kekurangan dan kelebihan natrium juga menyebabkan hipertensi.

Sama seperti kebanyakan sayur-sayuran berdaun yang lain, moringa kaya dengan kalium, vitamin dan mineral. Moringa mempunyai kalium tiga kali lebih banyak daripada pisang, menjadikannya sumber kalium yang menakjubkan.

Pada 140mg kalium setiap hidangan, moringa adalah tambahan yang sangat baik untuk diet untuk mencegah tekanan darah tinggi.

Supergreen ini lebih berkhasiat daripada kangkung dan memberikan manfaat anti-radang yang kuat yang menyaingi kunyit.

Moringa mempunyai 2 kali lebih tinggi protein, 4 kali lebih tinggi kalsium, dan 6 kali lebih tinggi zat besi berbanding kangkung.


Moringa juga mengandungi bahan polifenol dan isothiocyanates, yang telah dikaji secara meluas melindungi daripada penyakit jantung dan kanser.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. Maklumat ini [ Bagaimana Moringa Boleh Membantu Mengatasi Tekanan Darah Tinggi ] dan sementara kami berusaha untuk memastikan maklumat terkini dan betul, kami tidak membuat sebarang representasi atau jaminan dalam apa jua bentuk, nyata atau tersirat, tentang kesempurnaan, ketepatan, kebolehpercayaan, kesesuaian atau ketersediaan dengan menghormati laman web atau maklumat, produk, perkhidmatan, atau grafik berkaitan yang terkandung pada siaran untuk sebarang tujuan.