AS, UK, China Jepun antara Negara pernah muflis dalam sejarah ekonomi dunia.

Sila baca sepenuhnya. Jangan hanya baca setakat tajuk sahajaKebankrapan negeri bermakna kerajaan sesebuah negara tidak berupaya membuat pembayaran hutang dan faedah mengikut perjanjian.


Dalam sejarah ekonomi moden hampir separuh daripada negara-negara di benua Eropah, 40% daripada negara-negara Afrika, dan 30% daripada negara-negara Asia pernah mengisytiharkan muflis.

Ecuador telah mengisytiharkan dirinya muflis sebanyak 10 kali.

Brazil, Mexico, Uruguay, Chile, Costa Rica, Sepanyol dan Rusia telah mengisytiharkan muflis sebanyak sembilan kali.Jerman telah mengalami muflis sebanyak 8 kali dalam dua setengah tahun, sekali gus muncul di barisan hadapan negara ekonomi utama yang telah muflis, diikuti oleh AS sebanyak 5 kali, China dan UK sebanyak 4 kali, dan Jepun dua kali.

Dalam era moden, Rusia mengisytiharkan muflis pada akhir tahun sembilan puluhan, dan pada tahun 2001, Argentina juga mengisytiharkan muflis.

Penafian

Maklumat yang terkandung dalam siaran ini adalah untuk tujuan maklumat am sahaja. Maklumat ini [ AS, UK, China Jepun antara Negara pernah muflis dalam sejarah ekonomi dunia. ] dan sementara kami berusaha untuk memastikan maklumat terkini dan betul, kami tidak membuat sebarang representasi atau jaminan dalam apa jua bentuk, nyata atau tersirat, tentang kesempurnaan, ketepatan, kebolehpercayaan, kesesuaian atau ketersediaan dengan menghormati laman web atau maklumat, produk, perkhidmatan, atau grafik berkaitan yang terkandung pada siaran untuk sebarang tujuan.

Scroll to Top